De oplevering van onze woonkamer

Eén van de belangrijkste ruimtes in ons huis kan bijna opgeleverd worden. De woonkamer begon als een gedateerde ruimte, maar nu Thomas er flink heeft huis gehouden is de voormalige woonruimte amper te herkennen. Inmiddels kunnen al heel wat klussen van de lijst worden gestreept. Tijd om het lijstje af te maken!

Bijzonder structuurtje
Vorige week eindigden Thomas en Froukje met het behangen van een wandje,  maar nog meer wanden zullen hun gladde stuk textuur verliezen. Thomas gaat in de weer met muurverf met speciale deeltjes erin, die zorgen voor een leuk halve-maantjes-effect. Een paar wanden krijgen daarmee een stoere, maar ook warme uitstraling. Net als bij het stucen en het behang moet hij de wanden voorbehandelen. Dit doet hij deze keer met een primer met daarin een korrel om de structuur in het verf beter tot z’n recht te laten komen. De verf, Suède Stone genaamd, brengt hij niet aan met een roller, maar met een blokkast. Een voordeel is dat Thomas eigenlijk niet zo nauwkeurig hoeft te werken: een kloddertje verf hier en een kloddertje verf daar zorgt juist voor het mooiste effect.

Gladde vloer
De vloer past nog niet erg bij de rest en daar gaat Thomas nu een einde aan maken! De vloer krijgt een betonlook en daarom gaat Thomas er een egaliserende vloer overheen gieten. Eerder hebben Thomas en Miranda een vochttest gedaan om zeker te weten dat er geen optrekkend vocht in de vloer zit. Hieruit is gebleken dat er geen vocht in de vloer zit, dus dat betekent dat de vloerverwarming behouden kan worden en dat de gietvloer erover heen kan.

Voordat Thomas de vloer gaat voorzien van egaline, maakt hij de vloer stofvrij en zet hij de vloer in de voorstrijk. De woonkamer is ongeveer 35 m² en per 1 mm laagdikte, heb je 1,5 kilo egalisatie nodig. Net als bij het schilderen heeft Thomas voor het gieten de plinten netjes afgetapet. De hele laag moet minimaal 3 mm dik worden, anders is de kans groot dat de naden van de tegels terugkomen. Wanneer hij een deel heeft gegoten, gaat hij met een lijmkam met dikke tanden de egaline netjes verdelen en glad maken. Daarbij trekt hij lange banen in de breedte voor het mooiste resultaat. Nadat de vloer in zijn geheel gegoten is, gaat hij er met een prikroller overheen. Dit zorgt voor ontluchting in de vloer. Nu is het een kwestie van drogen… spannend!

Verrijdbare plantenbak
In de Maakplaats gaan Tom en Evelyn ook aan de bak… aan de verrijdbare plantenbak welteverstaan! Zo’n bak is ideaal om een intiem zithoekje te creëren, een container uit het zicht te houden of een soort afscheiding te maken op je balkon of dakterras. Wij van Eigen Huis & Tuin zijn een groot voorstander van hergebruik en daarom maken Tom en Evelyn de bak van oude pallets die nog in onze tuin lagen. Maar je kunt zo’n bak ook prima maken van ander buitenhout zoals lariks- en steigerhout. Wil je ook een verrijdbare plantenbak? Hier vind je de werkbeschrijving.

Plafond
Terug naar Ons Eigen Huis. De vloer is inmiddels droog en Thomas is toe gekomen aan zijn volgende klusje. Om de naden van de multiplex platen, die hij eerder om de stalen binten heeft geplaatst, te verbergen  maakt hij stoere stalen strips. Deze strips maakt hij met een slijptol op maat en daarna buigt hij ze in een U’tje door ze te verzitten. Nog even zwart spuiten en dan kunnen ze bevestigd worden! Door middel van montagekit zitten de stalen strips binnen tien seconden vast. 

De laatste puntjes op de i
We zijn nu aangekomen bij de laatste stap: de inrichting! Stylist Yvet van Riek en Evelyn maken de woonkamer met de minuut comfortabeler… Evelyn heeft aan de hand van Yvets ontwerp een aantal meubels en accessoires bij Trendhopper uitgezocht. Haar keuze is gevallen op tijdloze meubels, zodat de inrichting van de woonkamer wel 10 jaar mee kan! Terwijl Yvet en Evelyn de boel inrichten, stort Thomas zich op het installeren van de juiste verlichting. Door middel van het KlikaanKlikuit syteem zorgt hij ervoor dat de verlichting in onze woonkamer draadloos te bedienen is. Nu kan de woonkamer eindelijk opgeleverd worden! De woonkamer heeft een warme moderne uitstraling gekregen. Volgende week gaan we weer verder met de tuin.

Deel dit artikel met andere klussers!

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.