Huis

Flexibele leidingen leggen

Vorige week werd de kinderkamer opgeleverd in Ons Eigen Huis. Nu wordt het tijd voor een nieuwe badkamer. Aangezien de ruimte eerst een slaapkamer was moeten alle leidingen en afvoeren getrokken worden. Tegenwoordig zijn er flexibele leidingen die gemakkelijk te gebruiken zijn voor iedere doe-het-zelver.

Als de indeling van je badkamer of keuken gaat veranderen is de kans groot dat je leidingen niet op de juiste plek liggen. Natuurlijk kan een loodgieter het gemakkelijk voor je omleggen, maar de échte thuisklusser doet het zelf. Het leggen van nieuwe leidingen is geen klusje dat je zomaar even doet, maar met de Multifit flexibele leidingen kun je zelf thuis makkelijk aan de slag. Er zijn bijpassende  koppelingen die op alle bestaande leidingen passen. Deze flexibele leidingen zijn te koop bij Praxis. Er is ook geen ingewikkelde apparatuur nodig om de leidingen aan te leggen.

Benodigdheden:

 • Leidingen
 • Kniestuk
 • T-stuk
 • Draadnippel
 • Afsluitdop
 • O-ring
 • Ontbramer
 • Sleutel
 • Kniptang
 • Koppelstukken
 • Potlood en meetgerei
 • Connector
 • Tyraps

Werkwijze

Stap 1

Thomas begint in een kamer waar geen leidingen naar toe lopen. Daarom is het van belang om eerst de afvoer van beneden naar boven door te trekken. Als je ook een nieuwe vloer stort moet je krimpnettent op de vloer neerleggen. Deze netten hebben meerdere functies. Ze zijn bedoeld om het krimpen tegen te gaan van de gestorte vloer, maar in de badkamer gebruik je ze ook voor het aarden van de vloer. Ze zijn ook handig om de leidingen van de vloerverwarming er aan vast te maken. Als de vloer en leidingen alleen omgelegd moeten worden kan je deze stap overslaan.

Stap 2

Nu kan je beginnen met het bepalen waar de leidingen precies naar toe moeten. Teken uit hoe de ruimte er uit komt te zien en maak een overgang van koper naar flexibele buizen. Rol daarna de leidingen uit. Let op! Doe dit twee keer. Eén voor warm water en koud water, behalve voor het toilet daar heb je aan koud water genoeg.

Stap 3

Dan is het zaak om de leidingen op maat te maken en met een speciaal tangetje af te knippen. Dat tangetje zorgt er voor dat de buis mooi rond blijft en de koppeling er makkelijk in kan. Gebruik je een normale tang of zaag dan bestaat de kans dat je de buis plat drukt en dan krijg je de koppeling er niet goed in.

Stap 4

Daarna ontbraam je de buizen. Met een ontbramer maak je een schuin kantje aan de binnen- en buitenkant van je leiding. Het ontbramen is een essentieel onderdeel, omdat de kans op lekkages groot is als je het niet doet.  

Stap 5

Daarna zet je de koppeling vast op de leiding met een inbus sleutel. Als je het wit van de leiding ziet zit de leiding goed vast en is het waterdicht. Met een T-stuk kan er eventueel meerdere aftakkingen gemaakt worden.  Het ligt er natuurlijk wel aan op welke plek je water wilt hebben.  Als laatste sluit je de leidingen aan op het koper.

Om te voorkomen dat warm en koud verwisseld worden kan je het beste één van de twee leidingen markeren met een stuk tape, want je wil natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. 

Deze flexibele buizen zijn behalve voor het aanleggen van waterleidingen ook geschikt om te gebruiken voor het aanleggen of verleggen van  CV leidingen.

Deel dit artikel met andere klussers!

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.