5 van de mooiste tiny houses ter wereld

Tiny houses zijn hot! Veel mensen zouden maar al te graag groots willen genieten op een piepklein oppervlak. Daarom zetten we de vijf mooiste tiny houses voor je op een rijtje.

Eerder keken we hier al naar de vier mooiste tiny houses van Nederland, maar er is natuurlijk veel meer buiten Nederland. Daarom zetten we dit keer vijf van de mooiste tiny houses ter wereld op een rij.

 

1. Een tiny familiehuis in Boise, Idaho
Het bovenstaande huis(je) vlakbij Boise in de Amerikaanse staat Idaho is eigenhandig ontworpen én gebouwd door architect Macy Miller. Tijdens de verbouwing ontmoette ze James die al meteen bij haar introk zodra het huisje klaar was.

 

Hoewel het huis superklein is, zitten er tientallen verborgen opbergruimtes in. Daarnaast komt er door de vele ramen ontzettend veel daglicht binnen waardoor het alsnog erg ruim oogt. Het huis is zelfs groot genoeg voor Macy en James om er samen met hun twee kinderen én hun Deense Dog (je weet wel, zo'n enórm grote hond) te wonen.

 

Het huis is 18m² groot en heeft ze in totaal slechts €9.300 gekost, waarna ze nu volledig hypotheek- en rentevrij wonen.

Foto: Anice Hoachlander voor Broadhurst Architects

2. Tiny ‘crib’ in West Virginia
Dit tiny house is eerder een ‘tiny crib’ te noemen, zo groots oogt het (ondanks het kleine oppervlak van 23m²). Het huisje is geïnspireerd op een traditionele Amerikaanse ‘corn crib’: een schuurtje dat werd gebruikt om maïs in te drogen en op te slaan. Het huisje is in 2011 ontworpen door Broadhurst Architects en heeft verplaatsbare en uitklapbare elementen, zoals een uitklapbare keukenwand.

 

Het huis bestaat uit een slaapvide, badkamer en keuken. Daarnaast kan de grote glazen garagedeur openklappen waarna je toegang hebt tot een fijn balkon.

 

Extra tof aan dit huis is het feit dat het volledig gemaakt is van gerecycled materiaal en het te demonteren is. Hierdoor kun je het verplaatsen en op een andere plek weer opnieuw in elkaar zetten. Klinkt als een behoorlijk droomhuis niet waar? Geen wonder dat Broadhurst Architects al verschillende architectuur en design awards heeft gewonnen voor dit project.

Foto’s: Hiroshi Tanigawa

 

3. Supersmal huis in Horinouchi (West Tokio)
Op het eerste gezicht is dit supersmalle huis van de buitenkant niet zo indrukwekkend. Sterker nog, je zou niet eens verwachten dat dit een degelijk huis is. Maar als je het huis -dat is ontworpen door  Kota Mizuishi- van de binnenkant ziet kom je daar op terug. Eigenlijk ontbreekt er niets aan het huis, is het erg stijlvol ingericht én is het groot genoeg voor twee ouders en een kind. En... het heeft zelfs een eigen garage voor de auto!

Foto: KODA

 

4. Betonnen blokhuis in Tallinn (Estland)
Als je het lekker rechttoe rechtaan wil, dan is dit een prima huis voor jou. Dit kubusvormige huisje van beton is 23m² groot en staat in het Estlandse Tallinn. Alhoewel, het zou ook zomaar kunnen dat ‘ie nu ergens anders staat, aangezien het huisje volledig mobiel is. Het huisje heeft twee verdiepingen en is in slechts vier (!) uur in elkaar te zetten.

Foto: Ariel Huber voor Vitra

 

5. Tiny tiny house in Weil am Rhein (Duitsland)
Met een oppervlakte van nog geen 7,5m² is dit tiny house wel héél tiny. De wereldberoemde architect Renzo Piano is bekend van grote en imposante gebouwen, zoals onder andere het NEMO science museum in Amsterdam. Maar dit keer gaat hij op de tiny tour met ‘Diogene’, een tiny house prototype voor het Duitse meubelbedrijf Vitra.

 

Het huis is gemaakt van hout en aluminium lambrisering en verzamelt, reinigt en hergebruikt water. Daarnaast is het zelfvoorzienend in elektriciteit en beschikt het over fotovoltaïsche cellen en zonnepanelen, een regenwatertank, een biologisch toilet en natuurlijke ventilatie.

 

Zou je ook graag zelf je huis willen bouwen, maar ben je daar liever niet langer dan een dag mee bezig? Dit huis bouw je in slechts zeven uur tijd en wordt gewoon thuis bezorgd! 

 

Headerfoto: Macy Miller
Tekst: Marjolein Sintenie

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.