Tuin

Jardim português

Olá! Ja, je leest het goed: deze week creëren we een Portugese tuin in de maak-over. In Uitgeest wonen Gerdien en haar Portugese man Paulo. Hun huis ziet er picobello uit, maar de tuin… Aan ons de taak daar een Portugees paradijs van te maken. De zon laat ons vaak in de steek, maar voor de rest hebben we alles in eigen hand!

De wensen van onze kandidaten: warme kleuren en olijfbomen. Kortom, als de tuindeuren openslaan waan je jezelf in Portugal. Het Portugese gezegde “A grama é sempre mais verde do lado do vizinho” gaat dit keer dus niet op! Vrij vertaald betekent dat namelijk dat het gras aan de kant van de buren altijd groener is.

Het plan

De Portugese tuin die we gaan maken ziet er als volgt uit: twee pergola’s van kastanjehout, gestuukte borderbakken met Portugese tegeltjes en we geven de tuin een en suite-gevoel door Louvredeurtjes. Een terras met buitenkeuken maakt dat Paulo zijn Portugese specialiteiten kan serveren aan vrienden en familie.

Terras

Nadat Tom het terras heeft geëgaliseerd, komt er split overheen – voor het mediterrane gevoel – en er komen speciale keramische tegels te liggen, in de kleuren grijs en bruin. 

Bomen en bakken

Olijfbomen zijn een wens van Gerdien en Paulo. Tom heeft er vier meegenomen (Olea Europaea). Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen het Nederlandse klimaat. Ze komen te staan in borderbakken die Tom maakt van betonblokken. Hij versiert ze met Portugese tegeltjes, die hij aan de zijkanten van de borderbakken plakt en daarna ruw afstuukt.  

Buitenkeuken

De buitenkeuken komt te staan op een soort verhoging, gebouwd van bestaande tegels en klinkers die al in de tuin van Gerdien en Paulo lagen. De Louvredeurtjes zet Tom in de borderbakken, waardoor je intimiteit en diepte creëert in je tuin. 

Veel groen

Portugal is verde! Groen! Veel planten dus. Tom plant in een border de vingerplant (Fatsia Japonica), die in de zomer mooie witte bloemen geeft. Aardbeienbomen geven ook een meditteraanse sfeer aan de tuin. De aardbeienboom (Arbutus Unedo) geeft mooie rode vruchten, die wel iets weg hebben van aardbeien. Je kunt ze eten, maar echt lekker zijn ze niet.

Deel dit artikel met andere klussers!

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.