Huis

Vintage woonkeuken (deel 1)

In Opmeer wonen Elles en Ruud met hun pubers Joep en Noortje. De kinderen worden steeds groter, en het huis natuurlijk niet... Daarom zouden Elles en Ruud graag één grote woonkeuken willen. Zo'n tof project klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren.

Over de woonkamer is de familie meer dan tevreden. ''Dat is onze leukste ruimte,'' vertelt Elles. Van de woonkamer ga je door naar de tussenkamer, die - jawel - tussen de woonkamer en de keuken in zit. Er staat een tafel waaraan het hele gezin eet, en er wordt ook door Joep en vrienden gegamed. Het kan wel, maar het is allemaal een beetje krap. Ook de keuken is een uitdaging, want die is behoorlijk verouderd. De grootste wens van Ruud en Elles is om de tussenkamer en de keuken samen te trekken en er één grote ruimte van te maken waar de hele familie samen kan eten en borrelen. Daarbij zijn ze niet vies van een beetje kleur. Wij zeggen: Thomas, werk aan de winkel! 

Het plan 

Voor deze woonkeuken to be is het volgende plan gemaakt. De tussenwand gaat eruit, net als de grijze vinyl vloer. Daarvoor in de plaats komen Portugese tegels en wanden in warme kleuren. Ook komt er een T-vormig keukenblok. De verouderde keuken gaat er dus uit, want die valt niet meer te hergebruiken. 

Slopen

Als de vloeren en de keuken eruit zijn gehaald, kan het serieuze sloopwerk beginnen. Daarom gebruikt Thomas zijn veiligheidsproducten: schoenen met stalen neuzen, en oor-, oog- en mondbescherming. Voor het sloopafval gebruikt hij een grote kluscontainer. Ben je ook van plan om te gaan slopen? Hier lees je wat je nodig hebt. 

Enige tegeltjes

Nu al het oude spul eruit is en de tussenwandjes zijn gesloopt, is er één grote ruimte ontstaan. Thomas gaat verder met het leggen van de nieuwe vloer, die voor een groot deel uit Portugese tegels bestaat. Hij legt een mix van 16 verschillende dessins.

Kastenwand

In een nis plaatst Thomas 3 op maat gemaakte kasten van gemelamineerd spaanplaat. Hij hoeft ze alleen nog maar te stellen en vast te schroeven. In deze kasten komen de koelkast en de televisie, en er blijft nog een hoop extra opbergruimte over. Voordat Thomas de deurtjes in de kast schroeft, bekleedt hij ze met dunne plankjes die een steigerhout-uitstraling hebben. Omdat ze zo dun zijn, kan je ze makkelijk op een ondergrond plakken, en hoef je niet met echte steigerhouten planken te werken, die dikker en duurder zijn. 

Thomas is klaar met de basis van de woonkeuken en gaat volgende week verder. Hou de site in de gaten!

Deel dit artikel met andere klussers!

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.