Huis

Inspiratie: Portugese tegels

Portugese tegels zijn hartstikke populair. Da's niet zo gek, want ze zijn de blikvangers in iedere ruimte. Thomas legt gekleurde Portugese tegels op de vloer van de vintage woonkeuken. Hoe leg je deze tegels eigenlijk? En op welke manieren kun je ze nog meer gebruiken?

In de woonkeuken gebruikt Thomas dus Portugese tegeltjes. Die koop je in een mix van verschillende dessins in één pak. Hierdoor krijg je een speels effect en een unieke vloer - óf wand. Thomas gebruikt gekleurde tegels, maar ze zijn er ook in zwart-wit. 

Hoe begin je?

Thomas begint niet lukraak met tegeltjes leggen; dat moet je eerst uitmeten. Ga daarom van de ene naar de andere kant van de kamer en leg de tegeltjes naast elkaar. Doe dat om en om, zodat je maar twee tegeltjes nodig hebt. Uiteindelijk zie je dan of je een pastegel aan een kant moet gebruiken en hoe groot die moet zijn. Bepaal vervolgens aan welke kant je die pastegel wil hebben, en aan welke kant je met een hele tegel wil beginnen. 

Daar gaat 'ie dan

Vervolgens kun je gaan leggen. Thomas gebruikt een cementgebonden lijm, en heeft er voor gezorgd dat de grond goed vlak is en dat de vloer van tevoren is voorgestreken.  Omdat de vloer vlak is, hoeft Thomas geen lijmkam met grove tanden te gebruiken; 6 mm is voldoende. 

Als je pastegels moet maken, kan je de tegels op maat snijden met een tegelsnijder. Echt dunne 'reepjes' kun je daar niet mee snijden, dus daarvoor snij je de tegel in en maak je het reepje vervolgens los met een nijptang. 

Na het leggen van alle tegels moet de lijm uitharden voordat je er op kunt lopen. Tot slot moet je nog even voegen, en dan is je Portugese vloer helemaal klaar. 

Kan overal

Je kunt natuurlijk een hele vloer of wand betegelen, maar Portugese tegels zijn ook heel geschikt voor een deel ervan. Of betegel een kast, een tafeltje, een tuinbank... Je begrijpt, die dingen zijn multi-inzetbaar! 

.

Benieuwd naar het begin van de woonkeuken in Opmeer? Kijk hier! 

Deel dit artikel met andere klussers!

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.