Huis

Laminaat met vintage-look

In Eindhoven is het een uitdaging voor Thomas om de voormalige varkensstal om te toveren tot een gezellige familieruimte. Maar hij is al aardig op weg! Hij legt laminaat met een vintage-uitstraling, wat een warme sfeer geeft.

Dit laminaat, dat verkrijgbaar is bij Praxis, lijkt een beetje op oud eiken, en je voelt ook echt een houtnerf. Het is niet te onderscheiden van echt hout en daarmee is het een betaalbaar en praktisch alternatief.  De planken zijn voorzien van een handig kliksysteem, waardoor je ze makkelijk zelf kunt leggen. Zie je dat nou niet zitten, dan kun je ook gebruik maken van de laminaatlegservice van de bouwmarkt. 

Altijd een ondervloer

Het is belangrijk om altijd een ondervloer onder je laminaat te leggen. De ondervloer dempt het geluid als je erop loopt en het zorgt er ook voor dat het laminaat minder snel beschadigt als je iets laat vallen. Ook voorkomt deze onderlaag dat vocht uit het beton omhoog trekt en het laminaat gaat uitzetten. Behalve een isolerende werking heeft de ondervloer ook een egaliserende werking. Daardoor worden kleine oneffenheden in de ondergrond opgeheven en krijg je geen hoogteverschil in je laminaatvloer. Zorg ook altijd voor een vochtscherm.

Trapsgewijs

Omdat de ruimte zo groot is, zou Thomas 40 rijen laminaat moeten leggen. Om het zichzelf makkelijk te maken legt hij de rijen trapsgewijs, in een aantal horizontale stukjes. Zo deelt hij de ruimte op. Check voordat je het laminaat op deze manier legt wel of je een rechte basis hebt, anders moet je later weer opnieuw beginnen. 

Goed om te weten

Laminaat krimpt en zet uit, dus moet je het vrijhouden van de wand. Maar om te voorkomen dat het hout veel meer gaat werken dan de bedoeling is, moet je het 48 uur laten acclimatiseren. Doe je dat niet en verplaats je het laminaat bijvoorbeeld van een vochtige naar een droge ruimte, dan gaat het krimpen en krijg je naden. Wat ook niet mooi is, is kleurverschil in je vloer. Gebruik het laminaat uit verschillende verpakkingen daarom door elkaar heen. Als er dan wat variatie in de kleur zit, valt het echt niet meer op. 

Hoeveel heb je nodig?

Hoe weet je nou hoeveel laminaat je nodig hebt? Meet de lengte en de breedte van de ruimte. Doe dat in meters, en doe het desnoods voor de zekerheid 2 keer. Vermenigvuldig de lengte en breedte met elkaar om de oppervlakte in vierkante meters te krijgen. Laminaat wordt per pak verkocht. Op het etiket staat het aantal vierkante meters vermeld, dus het is een kwestie van delen en de uitkomst naar boven afronden. Rond af op een hele verpakkingseenheid.

Zie hier wat Thomas nog meer doet in de familieruimte!

Deel dit artikel met andere klussers!

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.