Huis

RVS-afvoergoot voor de douche

Thomas legt de basis voor de nieuwe badkamer in Arnhem. Voor de douche kiest hij voor een douchedrain - oftewel douchegoot - van roestvrij staal. Dat geeft een moderne en luxe uitstraling. Bovendien is deze afvoer hygiënisch én heeft hij van kleur veranderende lampjes.

Zo'n RVS-afvoergoot is heel wat anders dan de traditionele doucheput. Een doucheputje zit meestal in het midden van het douche-oppervlak, waardoor de tegels van alle kanten met afloop richting dat putje moeten lopen. Dat betekent dat je de tegels daar ook naartoe moet snijden, dus je krijgt veel meer snijstukken. Met een afvoergoot kun je de vloer gewoon in één stuk laten aflopen naar de goot, wat er mooier uitziet. 

Het rooster kan op exact hetzelfde niveau als de tegels afgestemd worden, waardoor het water altijd de goot inloopt. Daarnaast is een RVS-goot hygiënisch: roestvrijstaal heeft als voordeel dat vuil en zeepresten niet of nauwelijks aan het materiaal blijven hechten. Een douchegoot is er in 4 afmetingen, vanaf ongeveer 70 cm tot 100 cm. 

Douchegoot in een nieuwe vloer

Omdat Thomas de vloer helemaal opnieuw opbouwt, komt de douchedrain mooi verzonken in de vloer te liggen. De vloer loopt straks in afschot naar de goot toe. Je kan er ook voor kiezen om de goot op je bestaande vloer te maken, maar dat betekent wel dat deze 7 à 8 centimeter omhoog komt, en dan krijg je toch weer het idee van een douchebak. Zo'n afvoer oogt dan toch strakker en ruimer. 

Hoe sluit je de afvoergoot aan?

Volg de volgende stappen:

 • Schroef het sifon vast aan de RVS-goot
 • Buig de stelvoet en schroef 'm vast
 • Stel de RVS-goot waterpas
 • Sluit de sifon aan op de afvoer
 • Test of alles waterdicht is, en plaats dan tijdelijk de rode afsluitdop zodat er geen vuil
  in de leiding kan komen
 • Stort de afdekvloer met afschot (1 cm per 100 cm) richting de douchegoot
 • Maak de hoeken waterdicht met kimband
 • Breng tegellijm aan en daarna de vloertegels
 • Breng elastische siliconenkit aan tussen de tegels en de goot
 • Verwijder de rode dop en breng het waterslot aan
 • Plaats het haarzeefje en dan de afwerkplaat.

Voor de buizen moet Thomas een overgang maken tussen PVC en kunststof. Omdat je kunststof niet kunt lijmen met PVC-lijm, gebruikt Thomas voor de overgang een hulpstuk: een schuifmof.

.

Discogoot

Thomas voegt ook nog een bijzonder element toe aan de douchegoot: LED-verlichting! Hij legt twee blokjes in de goot, en de lampjes in die blokjes gaan branden zodra ze in contact komen met water. De verlichting verspringt automatisch na een paar seconden naar een andere kleur, en in totaal zijn er 4 kleuren. De lampjes blijven nog enkele minuten aan nadat de douche is uitgezet. Op de goot moet ook nog een rooster. Daar zijn verschillende soorten van, en Thomas kiest die met de gaatjes erin. 

Benieuwd naar de rest van de badkamer? Hier zie je hoe Thomas een basis legt voor deze maak-over.

Deel dit artikel met andere klussers!

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.