Huis

Beton storten: hoe doe je dat?

Beton storten: da's niet iets wat je zo uit je losse pols doet. Althans, het vereist wel enige aandacht. Maar dat is het waard, want een betonnen vloer (of aanrecht!) is uiteindelijk een superveelzijdige keuze. Wij geven je wat tips, zodat jij straks beton giet als een baas.

Beton is een materiaal met veel voordelen. Ten eerste is het extreem sterk. Daarnaast voorkomt het geluidsoverlast, kan het waterdicht gestort worden en er kan vloerverwarming in. Dat is allemaal niet zo bij een houten vloer. Beton wordt vooral in vloeren gebruikt, maar je kan er net als Thomas ook een badkamermeubel, een aanrecht of andere meubelen mee maken. Wij leggen hier eerst uit hoe je een betonvloer stort, en later hoe je een mal maakt voor een betonnen meubel.

Wat is beton precies?

Beton is een mix van zand, cement en grind. Het zand en grind worden door het cement aan elkaar gebonden. Om er mortel van te maken (het daadwerkelijke product waarmee je het beton gaat maken), wordt hier water aan toegevoegd. Het product waarmee je werkt heet dus eigenlijk (beton)mortel, en pas als het is uitgehard heet het beton. Beton is heel zwaar, dus de ondergrond moet sterk genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen. Er zijn ook lichtere betonmortels verkrijgbaar. Zo'n vloer giet je bovenop zwaluwstaartplaten. 

Hoe ga je te werk?

Stap 1
Okee, aan de slag. Eerst maak je de ondergrond klaar voor gebruik. Haal beschadigde delen van de vloer en zorg voor een stabiele ondergrond. Dat kan je doen met vulzand. Je kan ook isolatieplaten gebruiken, en daarna een laag plasticfolie neerleggen. Dat zorgt ervoor dat er geen vocht uit het beton in de ondergrond of de wanden trekt. Wat voor wapening (fundering) je toepast, hangt af van het soort vloer dat je stort. Gaat het om een lichtgewicht vloer dan zijn zwaluwstaartplaten dus ideaal. Verder kan je ook kiezen voor bouwstaalmatten of andere soorten wapening. Onderzoek goed welke fundering het best bij jouw ondergrond en type betonvloer past. In dit voorstadium kan je trouwens ook de eventuele vloerverwarming of afvoeren leggen. Dat doe je dus voordat je de vloer giet. 
 
Stap 2

Nu ga je het mortel aanmaken. Dat kan je zelf doen, waarbij je een verhouding van 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind aanhoudt en ook water toevoegt. Makkelijker is om kant-en-klaar betonmortel te kopen. Dan hoef je er alleen maar water bij te doen, zoveel als op de verpakking staat aangegeven. Als je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt, kan je dit met de hand doen. Anders is een betonmolen handiger of zelfs een betonwagen. Zorg ervoor dat je na het aanmaken van het mortel de vloer binnen een bepaalde tijd moet storten, anders droogt hij alweer op. Bij het gieten gebruik je een betonschop en een hark. Als alles ligt vlak je het af met een reilat. 

Stap 3
Nu is het wachten tot de vloer droog is. Na één of twee dagen kan je op de vloer lopen, maar het beton is dan nog niet volledig uitgedroogd. Als je tegels wil leggen, lees dan goed de gebruiksaanwijzing van het betonmortel. Daarin staat wat de droogtijd van het materiaal is. Als je de tegels eerder legt, kunnen ze loskomen.

Hoe maak je een mal voor beton?

1. Voor het maken van een betonnen meubel ga je iets anders te werk. Je hebt namelijk een mal nodig, dat is essentieel voor een mooi resultaat. Zorg dat de mal precies de maat heeft van hetgeen dat je wil maken. Beton wordt keihard, dus zorg ook dat je op de juiste plekken uitsparingen maakt voor bijvoorbeeld een kraan, want na een tijdje kan je niet meer terug. Maak de ondergrond vlak en waterpas. De randen van de mal maak je met schroeven vast aan de onderplaat. Het is belangrijk dat je deze er na het uitharden van het beton nog uit kan halen. 

2. In het midden van het beton, dus niet onderaan en niet bovenop, plaats je de wapening. Dit zorgt voor extra stevigheid. Je kan hiervoor ijzeren staven of wapeningsstaal gebruiken.

3. Nu kan je gaan gieten. Net als bij een betonnen vloer moet je in één keer genoeg beton aanmaken. Als je te kort hebt, zorgt dat namelijk voor verschil in kleur. Giet het betonmortel in de mal. Voor extra stevigheid kan je met een palmschuurmachine de lucht uit het beton trillen, waardoor het één stevige massa wordt. 

4. Als het beton helemaal glad en strak is, laat je het uitharden. Na 4 dagen kan je de mal verwijderen. Hou het beton tot die tijd wel vochtig. Als de mal weg is, schuur en polijst je het meubel of het aanrechtblad dat je gemaakt hebt. Om je gewone schuurmachine niet te beschadigen kan je het best een natschuurmachine gebruiken. Vervolgens ga je met verschillende soorten schuurpapier aan het slag: van grof naar fijn.

5. De afwerking doe je met een polymeercoating. Daardoor krijg het beton een vochtbestendige laag, waardoor het tegen vuil kan. Je kan deze coating in mat of in glans kopen. 

Deel dit artikel met andere klussers!

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.