Badkamer vervolg

In Ons Eigen Huis gaat Thomas vandaag verder met de badkamer. Vorige week zijn alle leidingen gelegd, een beton vloertje geplaatst is de nis dichtgemaakt. Vandaag worden de muren gedaan, wastafels geplaatst en Miranda maakt een wastafelmeubel in de Maakplaats.

Meten is weten

De muren zijn gestuukt en Thomas is nu bezig met het voorstrijken van de muren. Voorstrijken is één de belangrijkste dingen bij het betegelen van je muur. Het zorgt ervoor dat de tegellijm goed blijft plakken en het gaat de zuiging tegen van je ondergrond. Ondertussen is Miranda bezig met een wastafelmeubel in de Maakplaats, daar lees je hier meer over.

Op de muur komen vloertegels van 60 bij 60 cm. Vloertegels zijn in tegenstelling tot wandtegels geschikt voor meerdere ondergronden. Thomas meet eerst uit hoe hij de tegels het beste kan plaatsen. Omdat het zulke grote tegels zijn is het mooi om zoveel mogelijk hele tegels te plaatsen en niet allerlei kleine stukjes. Na enige tijd heeft hij de puzzel voor zichzelf opgelost.

Betegelen

Thomas plaatst eerst een plankje aan de onderkant van de wand om het zakken van de zware tegels tegen te gaan. Bij het stapelen gaat het anders geheid fout. Na het mixen van de cement gebonden tegellijm kan het plaatsen van de tegels beginnen. Thomas gebruikt een lijmkam met enorme grove tanden, de reden is simpel. Hoe groter de tegels, hoe grover de tanden moeten zijn. 

Snijden van de tegels

Het snijden van de tegels is goed te doen, maar je moet wel even weten hoe. Kras de tegel één keer in en geef dan een klap op de breker. Als je het langzaam doet krijg je geen mooie rechte lijn. Meer tegeltips lees je hier.

Zorg er wel altijd voor dat je schoon te werk gaat dus hou een stoffer en spons bij de hand, want er komt altijd tegellijm op je tegels. Als je de lijm gedroogd is, is het een stuk moeilijker om de tegels schoon te krijgen.

Voegen

Als de wand betegeld is, de tegels goed zijn schoon gemaakt en de tegellijm 24 uur gedroogd heeft is het tijd om te voegen. Je kan voegmiddel kloppen met een machine of gewoon met een spatel. Het voordeel van een spatel is dat je langer de tijd om het voegmiddel te smeren, want dan wordt het minder snel hard. Als je meerdere aanmaken houden dezelfde dikte aan, anders krijg je kleur verschil. Dat wil je natuurlijk niet op je nieuwe wand.

Thomas brengt het voegsel met een voegspaan aan op de muur. Je drukt de spaan goed in de voeg en veegt als laatste schuin over de voeg heen. Zo raakt de voeg lekker vol en na het opstijven kan je de tegels met een spons schoonmaken. In de hoeken mag geen voegsel zitten, want daar komt een kitrand.

Ruig tafelblad

Het wastafel blad dat Miranda heeft gemaakt is uitgehard, maar veel te zwaar om naar boven te tillen. Daarom snijdt Thomas het blad in tweeën.  Hij snijdt ook een stukje van beide uiteindes af, zodat je de ruige steentjes aan beide kanten ziet.  Daarna kan het meubel naar boven gebracht worden en het blad geplaatst worden. Thomas maakt het nisje af en Miranda gaat buiten aan de gang met de spiegel.

De spiegel komt voor het raam te hangen en doordat Miranda een verschuifbare constructie is die makkelijk verplaatsbaar.  Voor de spiegel gebruikt Miranda twee platen MDF. In de achterste plaat komt de spiegel en de voorste plaat vormt de lijst. Na dat alles is afgetekend en met een lijmklem is vastgezet kan ze beginnen met zagen. Als de spiegel eenmaal in de lijst ligt kan de achterkant vastgelijmd worden en met een likje verf ziet die er tip top uit.

Het eindplaatje wordt steeds beter zichtbaar, volgende week de douche hoek plaatsen, radiator bevestigen en de spiegel wordt opgehangen door een kleine fan. Dan kan de badkamer na twee weken hard zwoegen opgeleverd worden.

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.