Tuinmeubels

Bouw je eigen overkapping!

In Nieuw-Lekkerland knapte Lodewijk de tuin van Jeroen en Elviera op. Hij bouwde een overkapping zodat ze het hele jaar in hun tuin kunnen blijven relaxen. Maar hoe maak je zelf een overkapping? Hier staat het stap voor stap beschreven!

Met een (terras)overkapping kun je het hele jaar van je tuin blijven genieten. Bovendien kan een overkapping het pronkstuk van je tuin zijn, helemaal als je hem zelf maakt! Door de hoogte kan een overkapping veel schaduw geven. Kies daarom voor een plek bij de schutting of tegen een zijmuur van het huis.

Wat heb je nodig?
De hoeveelheid en de lengte van de benodigdheden zijn afhankelijk van de grootte van je overkapping.

 • 4 eikenhouten palen (300 x 20 x 20 cm)
 • Dakbalken
 • Underlaymentplaten
 • Afvoerpijp
 • EPDM-folie
 • Eikenhouten planken
 • Eikenhouten balken
 • Schakelketting
 • Waterpas
 • Schroefmachine
 • Decoupeerzaag
 • Kitlijm

Werkbeschrijving

Stap 1
Je begint met het plaatsen van de eikenhouten palen. Deze moeten heel stevig staan, het is de fundering van je overkapping! Zorg dat de palen goed ingegraven zijn. Ook is het belangrijk om je waterpas te gebruiken om na te gaan of de staanders recht in de grond staan. Als de eikenhouten palen op hun plek staan is het tijd voor de dakbalken. Deze dwarsbalken plaats je niet willekeurig. Het is belangrijk dat de underlaymentplaten die je later op de balken plaatst, op de groeven gesteund worden door de dakbalken. De afstand tussen het midden van de ene dakbalk naar het midden van de volgende dakbalk, is dus even breed als een underlaymentplaat.

Stap 2
Als het frame van de overkapping staat, is het tijd voor de afwerking. De underlaymentplaten kunnen nu vastgeschroefd worden op de dakbalken.

Stap 3
Vervolgens plaats je de balken op de zijkanten van de bovenkant van de overkapping, dit wordt de verhoogde lijst. Deze verhoging zorgt ervoor dat het regenwater makkelijk naar het laagste punt kan stromen, de afvoer. Deze afvoer ga je nu uitzagen. Zaag een rond of vierkant gat (afhankelijk van jouw afvoerpijp) uit de underlaymentplaat met een decoupeerzaag. Let erop dat je niet boven een dakbalk zaagt! Probeer direct of de afvoerpijp door het gat past voordat je verder gaat met de volgende stap.

Stap 4
Voor de volgende stap heb je het EPDM-folie nodig. Controleer altijd of het EPDM-folie goed past voordat je hem vastkit. Heb je te maken met een rechthoekig dak, meet dan de uitgevouwen breedte en lengte van het dak en tel daar een overlengte van 20cm bij op. Als het folie past kan je deze gaan vastkitten op de platen en verhoogde lijst. Vervolgens kan je de zijkanten van de overkapping afwerken met de eikenhouten planken voor een chique afwerking. Als dit gedaan is snij je het stukje folie voor het gat van de afvoerpijp weg.

Stap 5
Nu is het tijd voor het plaatsen van de afvoer. Deze steek je door het gat en kit je vast op het folie. Zorg dat je de kit zodanig aanbrengt dat het water er met geen mogelijkheid langs kan.  Je kan natuurlijk kiezen voor een hele regenpijp, maar Lodewijk heeft een andere keus gemaakt. Door een korte pijp laat hij een schakelketting vallen. Door de laatste schakel steekt hij een stokje dat langer is dan het gat door de underlaymentplaat. Hierdoor blijft de schakelketting hangen. Het regenwater zal nu langs de ketting naar beneden lopen, een erg mooi effect!

De overkapping is nu klaar om gebruikt te worden! Vanaf nu kan je het hele jaar van de tuin genieten onder jouw eigen gemaakte overkapping. Succes!

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.