Tuin make-overs

De ideale familie-tuin

De tuin van Ilona en Raymon moest een moderne en gezellige relaxplek worden. Ook wilden ze graag wat fijne speelplekjes voor hun drie jonge meiden. Hier zie je de laatste stappen én het eindresultaat van deze metamorfose.

Vorige week zag je al hoe Tom begon aan deze familie-voortuin. In het ontwerp was te zien dat we er een overzichtelijke, gezellige tuin van zouden maken met verschillende speel- en relaxplekjes. Deze week zie je de laatste stappen van deze metamorfose, en natuurlijk het eindresultaat. 

Sterrenpad

In het midden van de tuin, tussen de twee delen in, komt een houten vlonder. Om te voorkomen dat er onkruid tussen de planken door komt, legt Tom eerst worteldoek neer. Vervolgens plaatst hij een houten regelwerk, met om de 40 centimeter een paaltje. Tot slot kunnen de vlonderplanken erop. Deze bestaan voor de helft uit houtvezels, en voor de helft uit hergebruikt kunststof, en door die combinatie gaan ze superlang mee. Ook fijn: ze krimpen niet, zetten niet uit en er komen ook geen splinters aan. Achterin de tuin legt Tom ook nog een klein vlondertje met deze zelfde planken. 

In de vlonder verwerkt Tom grondspotjes, wat het magische effect van een sterrenpad geeft. Vooral in de avond zit dit er heel mooi uit. De lampjes geven een zachte gloed, dus ze verblinden je niet. De bedrading van de spots legt Tom onder de vlonderplanken, dus daar zie je niets van. Hier lees je meer over de verlichting in deze tuin. 

Lekker spelen

De dochtertjes van Ilona en Raymon moeten natuurlijk wat te spelen hebben in hun tuin, dus hangt Tom stoere twee stoere schommels op. Ook komt er een megaleuk speelhuisje bij. 

Vuurtje

Een deel van de oude carport heeft Tom overdekt gemaakt, zodat de familie er droog onder kan zitten. Tom plaatst er een vuurtafel, met een gashaardje erin. Het haardje maakt de tuin niet alleen sfeervol, maar je kan je er ook nog eens goed aan verwarmen. Hij werkt op gas, en je kan er een gasfles van 5 liter in kwijt. En, niet geheel onbelangrijk: het hout is hartstikke duurzaam. 

Naast deze relaxplek komt een haag, die ervoor zorgt dat er minder inkijk in de tuin is. Het is immers een voortuin, dus er lopen altijd mensen langs. De haag bestaat uit twee delen die in verrijdbare bakken staan. Officieel is het de oprit naar het huis toe, en die optie moet open blijven van de gemeente. Maar op deze manier kunnen de hagen dus aan de kant als dat moet. 

Grote bomen

De hagen zijn en de planten in de borders zijn niet het enige groen in de tuin; Tom plaatst ook nog twee enorme olijfbomen. Deze hangen al helemaal vol met olijven. Hoewel de boom oorspronkelijk uit een Mediterraans klimaat komt, houdt 'ie het ook goed vol in de kou van Nederland. Maar als het nou echt langdurig hard vriest, dan kan je 'm het best wel even winterklaar maken. Dat doe je door de olijfboom in te wikkelen met een lichtslang. 

Groene borders

Vorige week maakte Tom al een begin aan het vullen van de borders. Nu gaat 'ie verder en plant hij de zilverkaars. Deze bloeit van augustus tot oktober en wordt een meter hoog. Als de knopjes openspringen, komen er mooie witte bloemetjes uit. In een andere border plaatst Tom onder andere het vingergras. Deze blijft lekker lang groen, zelfs tot in de winter. Het mooie aan dit soort siergrassen is dat ze mooi met de wind mee bewegen. 

Ook plant Tom wat bodembedekkers, zoals het ezelsoor. Je herkent 'm aan z'n zilvergrijze, bollige bladeren. Aan de rand van de border staat de Siberische eidelweiss en ook plant Tom het vergeet-me-nietje met z'n dikke, leerachtige blad. Hij is winterhard, en in de maanden april en mei krijgt 'ie lichtblauwe bloemen. 

Het eindresultaat

Een gezellige tuin met relaxplekken voor pa en moe én speelplek voor 3 jonge meiden. Da's wel gelukt, al zeggen we het zelf. Niet alleen overdag, maar ook 's avonds is dit een supersfeervolle tuin. 

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.