Decoratieve kapstok

De stoere grijze kapstok van Froukje met de verschillende haken, grepen en knoppen is een pareltje in huis! Je kunt er letterlijk je hele interieur aan ophangen. Van ovenwanten tot regenjassen en van sleutels tot spiegels. Superhandig!

Wat heb je nodig voor je kapstok?

-          Een plaat underlayment (244 cm bij 122 cm)

-          Decoupeerzaag als je hem nog op maat wilt zagen

-          Cirkelzaag / Freesmachine

-          Boormachine & schroeven (lengte schroeven hangt af van de dikte van je plaat)

-          Knoppen en haken

-          Verf in de kleur die je prachtig vindt

-          Een flink portie inspiratie om je kapstok zo eigen mogelijk  te maken!

Stap 1

Want hoe maak je nou zo’n supergaaf wandbord? Je begint met een plaat underlayment; makkelijk en handzaam materiaal wat niet te hard is, zodat je er heel simpel in kunt boren en schroeven. Deze zaag je in de maat van jouw keuze (Froukje koos voor 200 cm bij 80 cm) en met het resthout kun je later leuke bakjes of plankjes maken. Heb je nu geen zaag in huis? Dan kun je de plaat gewoon bij Praxis op maat laten zagen. 

Stap 2

Wil je het stoere effect van Froukje in huis, dan kun je met een frees of cirkelzaag sleuven in je plaat zagen om zo het effect van losse plankjes te creëren. Je kunt natuurlijk ook ruitjes maken, zoals Miranda in de kastjes van de babykamer heeft gedaan, en als je een heel vaste hand hebt kun je altijd nog cirkels of andere figuren zagen om je kapstok echt eigen te maken. Let er hierbij wel op dat je de zaag niet te diep afstelt (op de helft van je plaatdikte is genoeg), want anders zaag je door je plank heen. Weg wandbordkapstok. 

Stap 3

Hierna kun je hem een leuk kleurtje geven. Froukje koos voor stoer grijs, maar misschien hou jij wel van knaloranje of pimpelpaars? Geef er je eigen creatieve draai aan door er bloemen op te schilderen of je kinderen er op los te laten, om er zo een écht familiebord van te maken.

Heb je nu extra vrije tijd of wil je je wandbordkapstok net even anders maken? Met een speedboor kun je er gaten in boren van een bepaalde diameter (3 cm)en daar stokjes van dezelfde diameter(dezelfde 3 cm) in pluggen. Wanneer je ze niet vastlijmt kun je ze om de zoveel tijd verplaatsen. Zo is jouw kapstok iedere dag uniek.

Stap 4

Daarna kun je de leuke grepen en knoppen uitzoeken voor op je wandbord. Je hebt ze in blank hout, maar ook in kleur zoals pasteltinten. Liever felle kleuren? Lekker schilderen, nu je toch bezig bent! Ook is het leuk om verschillende soorten haken op je wandbord te plaatsen, of op bijvoorbeeld verschillende hoogtes. Bij houten grepen schroef je ze via de achterkant vast en bij de grepen waar schroefgaten in zitten kun je gewoon via de voorkant schroeven. Let hierbij op de lengte van je schroeven, je wilt natuurlijk niet dat er puntjes uit je plaat of je knoppen komen.

Stap 5

Ten slotte kun je van je resthout nog leuke bakjes of plankjes maken. Froukje maakte een paraplubak van 40 bij 20 cm, maar je kunt ook schoenenplankjes of een boekenplank maken. Dat hangt er natuurlijk van af waar je je kapstok neer gaat zetten. Een stoere spiegel, je sleutels, ovenwanten… Met dit multifunctionele wandbord past het in iedere ruimte in huis en is hij overal even functioneel. 

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.