Dit wist je niet: zo nuttig zijn afgevallen bladeren

De bomen laten weer hun blad los en dat zorgt voor bergen met afgevallen bladeren. Voor je grasmat is het niet zo goed en op de oprit kan het heel glad worden. Ruim niet alle bladeren op, want afgevallen bladeren kunnen ook heel nuttig zijn.

Compost

Je kunt de afgevallen bladeren op je composthoop gooien samen met ander tuinafval. De bladeren verteren en uiteindelijk kun je het compost gebruiken als mest voor je plantenborder. Heb je geen composthoop? Je kunt ook bladcompost maken. Verzamel dan ’s ochtends met ochtenddauw de bladeren en doe ze in een vuilniszak. De natte bladeren verteren in de vochtige vuilniszak vanzelf en zo heb je in het voorjaar je eigen zak compost.

Egels

Egels houden van wat chaos in de tuin. Ze kruipen het liefst weg in een egelhuisje of onder een stapel afgevallen bladeren. Zorg dat je meer egels naar je tuin trekt en maak een bult van alle afgevallen balderen. 

Bescherming wortels

Laat de bladeren lekker liggen tussen je borders en struiken. Een dikke laag bladeren beschermt namelijk de wortels van de planten tegen vorst. Zo vriezen je planten minder snel kapot in de winter. Handig toch?

Fotobronnen

Headerfoto: Matthew Lee - Unsplash

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.