Tuin make-overs

Familie-voortuin

Een rommeltje is het, die voortuin van Ilona en Raymon. Graag zouden ze er een sfeervolle, moderne tuin van maken. Mét genoeg speelplek voor hun meiden Amy, Maggie en Julie. Maar zelf komen ze er niet uit. Tom start project voortuin!

Het probleem

De tuin in Nieuw-Vennep is nu nog rommelig en ongezellig. De achtertuin ligt aan het water, en is eigenlijk een klein balkon, waar alleen 's ochtends zon op staat. Daarom willen Raymon en Ilona iets moois maken van de voortuin. Zo ziet het er nu uit: 

Het ontwerp 

De tuin, waaraan Tom vandaag een begin maakt, zal een stuk minder rommelig zijn dan 'ie nu is. Er komen vlonders en bestrating, en verschillende plekjes om te spelen en te relaxen. 

De klussen

Graven
Als eerst moet Tom de tuin leeghalen, en onder de oude tafel blijkt een boomstronk in de grond te zitten. Die moet Tom er dus uithalen met een graafmachine. Tipje: wil je in je tuin gaan graven, dan moet je eerst een melding maken bij het kadaster van de gemeente. Die weten namelijk precies waar overal in de grond kabels zitten. Zo maak je niks kapot, en riskeer je ook geen boete. 

Bestrating
Als de oude tegels eruit zijn gehaald, stort Tom nieuw zand in de tuin. Hij maakt het goed waterpas en laat de grond ook schuin aflopen richting de straat, zodat er geen plassen zullen ontstaan. Vervolgens kunnen de nieuwe tegels erin: rechthoekige grijze, die Tom in de lengterichting van de tuin legt. Zo wordt er diepte gecreëerd. De tegels liggen allemaal in diezelfde richting, maar wel om en om. De tegels die aan de uiteinden liggen moeten gezaagd worden, en om stofwolken te voorkomen gebruikt Tom een haakse slijper, die gekoeld wordt met water.  

Hergebruikt
Van U-blokken maakt Tom een borderbank. Ze vormen dus niet alleen de rand van de border, maar je kan er ook op zitten. Omdat de blokken loodzwaar zijn, maakt Tom eerst een stevige ondergrond van hergebruikte tegels uit de 'oude' tuin. Het andere deel van de tegels gebruikt Tom voor de bestrating bij de ingang van de tuin.

Pergola
Nu is het tijd voor de pergola. De houten palen daarvan bevestigt Tom aan de al bestaande carport. Hij gebruikt twee houtsoorten: eiken en douglas. Het eikenhout is een hardhout, dus dat rot niet snel. Het nadeel van dit hout is dat de zuren erin nog wel kunnen gaan druppen. Dat wil je niet op je tegels – en ook niet op je hoofd. Het eiken gebruikt Tom daarom alleen voor de staanders. Voor de liggers gebruikt Tom douglashout – die hangen immers boven je hoofd, en uit douglashout drupt niets. De pergola komt over de hele breedte van de tuin. 

Privacy-trucje
De voortuin ligt nogal in het zicht, en Raymon en Ilona zouden wel iets meer privacy hebben. Daarom maakt Tom precies in het midden van de border een afscheiding. Daar kun je dan lekker beschut achter zitten. Wel houdt Tom wat ruimte tussen de palen, zodat er wel een ruimtelijk effect ontstaat. Door een touwtje te spannen weet Tom precies op welke hoogte alle palen moeten stoppen. Bij de grond zit ook een touwtje; zo komen alle palen precies naast elkaar op één rechte lijn te staan. 

Veel groen 
De eerste plant die Tom in de tuin plaatst is de reuzenrabarber, met z'n enorme bladeren en stelen. Hij kan wel twee meter hoog worden. De reuzenrabarber heeft behoefte aan veel water, dus je moet 'm planten op een vochtige plek, het liefst in de zon. Tom plant ook de herfstanemoon. Die herken je aan z'n witte bloemen en gele meeldraden. De plant krijgt continue nieuwe bloemen, dus je hebt er lang plezier van. Hij wordt anderhalve meter hoog en het is een vaste plant, die in de herfst groeit. Tegen de tijd dat de meeste andere planten hun beste tijd hebben gehad, ziet de herfstanemoon er dus nog mooi uit. Hij is makkelijk te verzorgen en staat het liefst in de halfschaduw. 

Volgende week maakt Tom de familie-voortuin af en zie je het eindresultaat!

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.