Tuin make-overs

Groene vogelvriendelijke tuin: Ontwerp

Tom begint deze week aan een tuin met veel groen, waar vogels ook graag zullen komen. Dat vinden de bewoners leuk, want die zijn gek op vogels. Ook komt er een overkapping, zodat niet alleen de vogeltjes, maar ook de familie zelf lekker in de tuin kan zitten.

Vogelgekken

Deze Rotterdamse tuin is van Ron, Marian en hun dochter Lianne. Het is er best groot en groen, maar inmiddels wel verwaarloosd en wat oubollig. De tuin kan dus wel een verbouwing gebruiken, maar het vele groen moet blijven. Daar komen al die vogels op af, wat de familie superleuk vindt. Of het nou pimpelmeesjes, roodborstjes of merels zijn: ze weten de tuin allemaal te vinden. 

Ontwerp 

In het ontwerp is dus rekening gehouden met het feit dat het een echte vogeltuin is - én moet blijven. Maar ook moet er gelegenheid zijn voor de bewoners zelf om lekker te kunnen zitten. Daarom komt er een overkapping achterin de tuin, een wens die vooral vader Ron erg koestert. 

Paradijs voor vogels

Op verschillende manieren wordt rekening gehouden met de gevleugelde beestjes die hier vaak rondhangen. Er moet niet alleen voedsel te vinden zijn, maar ook plekjes om zich te nestelen of geborgenheid te vinden. Zo plaatsen we verschillende struiken en planten die besjes krijgen, waar vogels gek op zijn. 

De lange borders in de tuin zullen afgesloten worden met kastanjehouten palen. Daar is bewust voor gekozen; hier kruipen veel insecten tussen, dus daar kunnen de vogels weer van eten. Er zullen groene erfafscheidingen en voederplanken komen, én niet onbelangrijk: er komt een vogelpoel! In dit ondiepe 'vijvertje' kunnen de beestjes badderen, en wie weet komen er ook wel egels langs om wat te drinken.

Zitplek bij de vogelpoel

We bouwen een grote overkapping van douglashout, zodat de familie en plek heeft om gezellig samen te zijn en te genieten van hun tuin. Het dak ervan houdt ze droog, maar houdt ook de vallende kastanjes tegen van de kastanjeboom. Ook in het midden van de tuin wordt zitplek gecreëerd door een zelfgemaakt bankje van kastanjehouten schaaldelen. Deze zit vast aan de palen van één van de borders. Het bankje komt tegenover een vijvertje te staan, waardoor je dan vanzelf wat leuks te kijken hebt. 

Benieuwd hoe het is geworden? Kijk voor het eindresultaat op zaterdag 17 februari 18.05 naar een nieuwe Eigen Huis & Tuin. 

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR
Gardena 
    
MET DANK AAN
Blokhutwinkel.nl 
Citroën Nederland
Engelbert Strauss B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Weber Beamix 

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.