Tuin make-overs

Hippie-tuin (deel 2)

De creatieve Debby wil graag een hippie-achtige tuin die dient als ontmoetingsplek. Ze is dol op kleur en natuurlijke materialen. Dus daar gaat Tom voor zorgen! Dit is deel 2 van de metamorfose.

Vorige week zag je al hoe Tom een begin maakte aan deze bohemian-tuin. Hij legde onder andere een basis van bijzondere tegels, bouwde twee bankjes die hij wit pleisterde én maakte een echte hippie-parasol.  Vandaag maakt Tom de tuin af. 

Hieronder nog even het ontwerp van de tuin:

De klussen

Loungehoek
Achterin de tuin bouwt Tom een overkapping, waaronder een fijne loungeplek komt. De overkapping maakt hij van kastanjehouten palen; hetzelfde materiaal als van de pergola, voorin de tuin. Het dak is deels van vintage golfplaten. Bij het andere deel schroeft Tom eerst kunststof, transparante golfplaten op vast, die lekker veel licht doorlaten. Maar omdat plastic nou niet echt past bij Debby's hippie-stijl, bevestigt Tom ook nog wilgentenen matten aan het dak. Daardoor lijkt het dak niet alleen natuurlijker, maar oogt het ook een stuk gezelliger. 

Als 'vloer' van de loungehoek gebruikt Tom pallets. Daar onder heeft hij stenen uit de oude tuin gebruikt; daardoor groeit er geen onkruid doorheen en gaan de pallets niet rotten. Én hergebruik is altijd goed, natuurlijk.

Groen strandgevoel
Voor het Ibiza-strandgevoel plant Tom een Chinese waaierpalm in de border. En dat is niet het enige groen waarmee de tuin wordt gevuld. De borders komen vol te staan met planten en bloemen, met een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen. Zo zorgen de bloemetjes van de lenteroos voor een mooie paarse kleur van september tot april. 

Sommige van de planten zijn eetbaar of hebben een geneeskrachtige werking. Een voorbeeld is het paarse ijzerhard: deze bloem werd vroeger al door bergbeklimmers in de schoenen gestopt, omdat het zou helpen tegen vermoeide voeten. Tegenwoordig kan je 'm in je thee doen; hij werkt ontstekingsremmend en helpt tegen verkoudheid. Nog zo'n handige plant is de lampionplant. Die werkt ook tegen ontstekingen en je kan 'm zelfs zo uit het handje opeten.  Tot slot tovert Tom een oud olievat om tot een stoere plantenbak. Hier zie je hoe!

Om een palen van de pergola heen maakt Tom een passiebloem vast. Met een beetje zon en geluk gaan daar ook passievruchten aan groeien. 

Peace, man
In deze tuin mag een peace-teken natuurlijk niet ontbreken. Tom maakt een enorm teken op de vintage golfplaten, met zwarte spuitverf. 

Helemaal high
Tot slot plaatst Tom de SanPedro-cactus in de tuin. Als je daar een stukje van opeet, ga je flink hallicuneren. Jim Morrison was er ook al gek op; in de plant zit een geestverruimend stofje dat 'mescaline' heet. De San Pedro doet het goed in zandgrond en kan jaren zonder water. Hij blijft net zo lang groeien tot 'ie bezwijkt onder zijn eigen gewicht, en dan valt 'ie om. Op de plek waar de cactus omvalt zal hij vanzelf weer opnieuw gaan wortelen. Je hebt er dus eigenlijk helemaal geen omkijken naar. 

Het eindresultaat

Volgens Debby's dochter is de tuin 'helemaal mama' geworden en Debby zelf noemt het een 'klein paradijsje.' Om het hippie-gevoel kan ze niet meer heen in deze tuin; dit is één en al love and peace geworden. 

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.