Tuin make-overs

Hooikoortsvrije tuin

Astrid en Sander hebben een stijlvol jaren-30-huis in Leiden. De inrichting heeft het stel goed voor elkaar. Buiten zitten doen ze alleen nooit, want Astrid heeft hooikoorts. De tuin is daarom een ondergeschoven kindje. Tom brengt daar verandering in!

Astrid en Sander weten niet goed hoe ze hun tuin moeten verbouwen, maar ze weten wel wát ze willen. Het liefst hebben ze een plek waar ze ultiem kunnen relaxen. Met de voetjes omhoog dus. En met graag een eigen plekje voor de 4-jarige Fien. 

Driedubbel genieten
Het plan is om de tuin in drie stukken te verdelen: een grote bank, een speelplek voor Fien én een buitenkeuken voor Sander. De meeste ruimte is natuurlijk nodig voor de blikvanger van de tuin: de ronde zithoek. Om die bank komt veel groen. Met weinig pollen, zodat Astrid het ook uithoudt. 

Strak en Hollands
Maar eerst de basis: de tegels. Voor- en achterin de tuin gebruikt Tom strakke tegels. In het midden, bij het zitgedeelte, legt hij Hollandse kasteeltegels. Zo wordt het strakke afgewisseld met een wat meer sfeervolle steen, en oogt het zitgedeelte nog gezelliger. Voordat Tom hiermee bezig kan, zorgt hij ervoor dat het zand op de grond goed recht ligt. De betontegels legt hij vervolgens in wildverband, in de breedte. De smalle tuin lijkt hierdoor een stuk breder.

Schuttingtaal
Tom zet een schutting neer van gevlochten kastanjehout. Die maakt Tom op simpele wijze vast aan twee palen in de grond. Wil jij ook zo’n schutting, zoek dan even uit wat voor soort grond je tuin heeft. Bij een slappe grond kan je namelijk beter beton gebruiken, anders waait de schutting binnen de kortste keren om. 

Ronduit relaxen
Tijd om de ronde zithoek in elkaar te zetten. Tom hergebruikt de oude grindtegels die eerst in de tuin lagen. Hij zet de tegels in stapeltjes naast elkaar en maakt ze vast met tegellijm. Bovenop de stapels wordt de zitting gemaakt, van dezelfde betontegels als die op het terras. Omdat de bank rondloopt, zaagt hij de zijkanten van de betontegels rond af met een mal. Voor een comfortabele zitplek maakt Tom een rugleuning van hout, die hij vastmaakt aan het houten frame aan de achterkant van de bank. Op tegels en hout kan je alleen niet echt lekker zitten. Daarom krijgt de bank op maat gemaakte kussens, en wat extra sfeerkussens tegen de rugleuning. 

Tafel voor twee
Voor een paar tientjes heeft Tom een haspel op de kop getikt. Die kan mooi dienen als tafel. Hij maakt ‘m alleen iets lager en hij schroeft er een vuurschaal op. Prima voor lange, zomerse avondjes. Wil je ook zo’n stoere tafel maken? Lees hier hoe dat moet.

Polvrije planten
Nu de basis ligt, mogen eindelijk de planten tevoorschijn komen! Tom heeft planten en bloemen uitgekozen die geen overlast zullen bezorgen aan hooikoortspatiënten. De sneeuwbal en het hemelroosje bijvoorbeeld. Ook het kattenkruid is geschikt: doordat er veel bloemen aan zitten, komen er een hoop bijen op af. Daardoor is ‘ie voor de voortplanting niet afhankelijk van de wind. Dus: minder pollen in de lucht!

Papa en dochter aan de beurt
Voor papa wordt een loeizware buitenkeuken de tuin in gesjouwd. Maar ook aan de kleine Fien is gedacht. Voor haar maakt Tom een houten speeltafeltje met zandbakken en speeltjes, zodat zij ook haar eigen plekje heeft. Lees hier hoe je ook zo'n speeltafeltje maakt. De functionele hoekjes van de tuin, waar de fietsen en vuilcontainers staan, worden afgesloten met een wand van houtblokken. 

Van parkeerplaats naar romantische tuin
Wat Sander eerst een parkeerplaats noemde, vindt hij nu een supergave tuin. ‘’Het is een paradijs!’’ Fien is meteen in haar element met het speeltafeltje. En ook Astrid is gelukkig met de tuinmake-over. ‘’Ik krijg de smile niet meer van m’n gezicht.’’ Eindelijk: de familie kan hooikoortsvrij in de tuin zitten! 

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.