Tuin make-overs

Jungletuin in Amsterdam (deel 2)

In Amsterdam wordt Tess verrast door haar man Igor. Omdat ze een heftig jaar achter de rug heeft, vindt Igor dat ze wel eens in het zonnetje mag worden gezet. Hij heeft Tom ingeschakeld om van hun lastige tuintje een groene stadstuin te maken. Zie hier deel 2 van deze maak-over!

Vorige week maakte Tom een plan: hij zou van dit kleine tuintje met onhandige vorm een prachtige plek maken. Eentje die ondanks de beperkte grootte toch goed is ingedeeld, en waar Tess en Igor gezellig met vrienden kunnen zitten. En dat alles in junglesfeer! Tom plaatste al een bamboeschutting, hij plantte wat tropisch groen én hij bouwde twee ''zitbare'' borders. Dat bracht hem op deze tussenstand: 

Verticaal tuinieren

Houten kolommen
De ene kant met schuttingen is dus al ''bekleed''. Aan de andere kant van de tuin gaat Tom nu een schutting maken die bestaat uit verschillende kolommen met plantenbakken. Hij gebruikt duurzaam Platohout: frakéhout dat op een speciale manier is gestoomd en gebakken. Deze planken gebruikte hij ook al voor de zittingen van de borderbakken, dus dat past allemaal mooi bij elkaar. Hoe dan ook: door de ene plank schuin aan de ander vast te maken maakt Tom een soort bakken waar de planten in kunnen. Hoe je zo'n jungleschutting maakt, zie je hier. 

De plantjes

Als de schutting staat, kunnen de plantjes erin! Eerst blauw schapengras. Dit plantje heeft het hele jaar de blauwe gloed. Hij kan goed tegen de vrieskou, maar ook in de zomermaanden kan je er van genieten. Dan groeien er mooie blauwe aren uit het siergras. Verder komen er ook purperklokjes in de plantenbakken. Dat zijn de enige planten in deze tuin die bloemetjes krijgen; mooie witte, die dus goed afsteken tegen het vele groen in de tuin. Tom zet ook tongvaarns en hedera's in de schutting. Vervolgens laat hij een druppelslang door de plantenbakken heen lopen, met gaatjes op meerdere plekken. Daardoor krijgt ieder plantje voldoende te drinken. Dat is essentieel bij verticaal tuinieren, want de plantjes kunnen 't water niet uit de grond halen. De wanden met plantenbakken wisstelt Tom tot slot af met een haardhoutopslag, die ook verwerkt is in de schutting.  

Volle borders

De borderbakken die Tom vorige week al een beetje heeft gevuld, mogen gróén zien van het grote aantal planten. Er zitten nog wat niet-groene plekjes tussen, dus die vult Tom met mos. Nu zijn de borders helemaal vol. 

Het eindresultaat

In het hoekje van de tuin komen nog een eettafeltje en wat stoeltjes te staan, zodat Igor en Tess met hun kindjes buiten kunnen eten. Voor de gezellige zomeravondjes zijn er de borderbanken. Daar passen genoeg vrienden en familie op! Nog even de juiste verlichting en styling erbij, en dan is dit Amsterdamse mini-tuintje omgetoverd tot een waar regenwoud. En dat ziet er dan zo uit! 

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.