Kinderspeeltoestel, dat maak je zelf!

Lodewijk maakt speciaal voor de kids van Susanne en Arnout een leuk kinderspeeltoestel. Het is een heel bouwwerk, maar met onderstaand stappenplan maak je dat helemaal zelf!

Wat heb je nodig?

  • Douglashout planken
  • Balken 10x10
  • Balkjes 5x7
  • Lege flessen
  • Afwasteiltjes
  • Schroeven 16 cm
  • Boormachine
  • Speedboor
  • Scharnieren
  • Schuifslot 

Stap 1

Allereerst zaag je de planken op maat. Lodewijk maakt het kinderbouwwerk 180 hoog en 120 breed. Hij maakt een raamwerk van de 5x7 balken en schroeft daar de planken aan vast.  Let er op dat je de planken niet koud tegen elkaar aan legt. Wanneer je er 1 tot 2 mm tussen laat kan het hout nog een beetje werken. Dat is wel nodig met de Nederlandse weersomstandigheden. Boor je planken even voor om splijten te voorkomen. 

Stap 2

Je achterwandje is klaar, nu is het tijd voor de tafel waar de afwasteilen in komen. Deze maak je op dezelfde manier. 3x een balkje van 5x7 (links, midden, rechts) met daarover de planken. Deze is ongeveer 70 cm diep en net zo breed als je achterwand: 120 cm. 

Stap 3

Om de gaten voor je afwasteilen te maken, pak je simpelweg je afwasteil en trekt hem om. Ga er dan een dikke cm naar de binnenkant van je aftekening en maak hier een tweede lijn. Deze kleinste cirkel/lijn zaag je uit, zodat je gat straks niet te groot is voor je teil. 

Stap 4

Tijd voor de poten van je tafel.  Aan de linker en de rechterbalk kun je planken haaks vastschroeven, alszijnde de poten van de tafel. Deze  is rond de 70 cm hoog. Onderaan je ‘poten’ nog even een balkje voor de stevigheid en voila, je tafel staat.

Stap 5

Dan zit het hele bouwwerk in elkaar! Je kunt de tafel via de achterkant van de achterwand vastschroeven, zodat hij goed vast zit. Als je het leuk vind kun je nog planken op verschillende hoogtes schroeven, zodat je daar spullen op kunt zetten. 

Stap 6

Van de 10x10 kun je een paal van 180 maken waar de lege flessen aan komen te hangen. Let er met de flessen op dat je aan de onderkant begint, anders is het lastig alles makkelijk en snel vast te schroeven. De eerste fles: maak een opening zo’n 2cm boven de bodem van de fles. Deze opening moet je iets groter maken dan de dop van de volgende fles, want die moet immers passen. Dan schroef je de eerste fles zo vast dat het water in de afwasteil terecht komt. Bij de tweede fles doe je hetzelfde, alleen zorg je er dan voor dat de dop in de opening van de vorige fles er onder terecht komt. Deze flessen schroef je vast en klaar is je waterval! Let er wel op dat je bij je allerlaatste fles (de bovenste dus) de bodem er uit knipt. Zo kun je makkelijker water in je waterval gieten! 

Stap 7

Wil je je kinderspeelwerk nu echt leuk afwerken? Maak dan twee leuke deurtjes van douglashout. Zet ze vast met grote scharnieren, te verkrijgen bij de Praxis. Schroef ze vast, boor twee gaten als deurknop met de speedboor en je speelwerk is helemaal af. Je zou er zelfs nog een schuifslotje op kunnen zetten als je waardevolle spullen in je kinderspeelwerk bewaard. 

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.