Tuintips

Klussen met... Frans Duijts

Deze week zijn we in Tiel bij volkszanger Frans Duijts. Naast zingen is Frans ook sloopwerker. Dus als het om klussen gaat, heeft hij onze hulp eigenlijk helemaal niet nodig. Maar Frans is zo druk, dat hij voor één klusje helemaal geen tijd heeft. Wij zijn dus zijn stok achter de deur.

Frans woont sinds 2010 in zijn huis, wat je gerust een paleisje mag noemen, want het is gróót! In en om het huis is er al van alles aangepakt. Zo is er een andere keuken in gezet en heeft Frans zelfs een kroeg in huis laten maken. Het enige wat hij nog mist is een fietsenhok.

Fietsenhoek

Achter in de tuin is een hoekje dat Frans nu als een soort rommelhoekje gebruikt. Hier mag een overkapping komen waar de fietsen onder kunnen staan. En omdat Frans zelf zo handig is, mag hij Tom helpen terwijl Evelyn oliebollen bakt.

Frame

Frans en Tom beginnen met het maken van het frame. Deze maken ze van zwart gebeitste palen. Bovenop plaatsen ze een dakje, waar later een sedumtoplaag op komt.

Lekker boeiend

Maar voor het zover is, gaan Tom en Frans eerst de randjes netjes afwerken met boeidelen. Dit is als het ware een lijst die om het dak heen komt. Ze laten hem iets uitsteken aan de bovenkant zodat het groene dak ook gelijk opgesloten is.

Kom van dat dak af

Het dakje wordt bedekt met sedumplantjes. Dat oogt wat gezelliger en is ook leuk voor de insecten en vogeltjes. Maar dat is nog wel even een werkje, het bestaat namelijk uit veel verschillende lagen. Eerst wordt er namelijk een EPDM-folie geplaatst, daarna een beschermlaag, daarna een cupjeslaag voor de vochtopname, hier overheen een fleecedoek, dan het substraat en daarna éindelijk de groene matten met sedum.

Eindresultaat

Nu het fietsenhok van Frans helemaal af is, wordt het toch echt tijd voor de oliebollen. Op een droog, nieuw, fietsjaar!

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.