Slaapkamer

Laminaat leggen doe je zo

De slaapkamer van Ons Eigen Huis moet een nieuwe vloer krijgen die bij de moderne boerderij stijl past. En dat klusje kunnen we gerust aan klusvrouw Miranda overlaten. Laminaat leggen lijkt misschien lastig, maar dat is het niet! Wij geven je graag advies.

Laminaat is een stevige, krasvaste vloer die makkelijk schoon te houden is. Als je laminaat gaat leggen, moet je op een aantal dingen letten. Let bij de aankoop van laminaat op de duurzaamheid en de slijtvastheid. Dit wordt aangegeven met cijfers, maar ook met symbolen. Bedenk ook in welke ruimte je het gaat gebruiken. Gewoon laminaat is bijvoorbeeld niet geschikt voor natte ruimten als een badkamer. Heb je een keuze gemaakt? Dan kan het leggen beginnen!

Benodigdheden

  • Laminaat
  • Laminaatknipper
  • Afstandhouders
  • Ondervloer
  • Plinten
  • Plintschaar

Werkwijze

Stap 1
Voordat je het laminaat kunt leggen, moet je een ondervloer leggen. Dit zorgt er onder andere voor dat kleine oneffenheden op de vloer worden weggewerkt. Ga je het laminaat op een betonnen vloer leggen, gebruik dan een dampdichte ondervloer. Deze voorkomt dat vocht uit het beton in het laminaat trekt. Een ondervloer dempt tevens het geluid en is ook het behoud van je laminaatvloer. Om er voor te zorgen dat de vloer helemaal vochtdicht wordt en de ondervloer netjes blijft liggen, kun je speciale tape gebruiken om de verschillende delen aan elkaar te plakken.

Voor je eigen gemak is het handig om eerst één strook van de ondervloer te leggen, dan het laminaat erop, dan weer ondervloer en ga zo verder. Door op deze manier te werken voorkom je dat je de ondervloer kapot loopt tijdens het leggen van je laminaat. 

Stap 2
Als de ondervloer ligt, kun je het laminaat gaan leggen. Met de legrichting van een vloer kun je de ruimte optisch groter laten lijken. Door de vloer in de lengte te leggen, lijkt de ruimte langer. Leg je het in de breedte, dan lijkt de ruimte juist breder. Heb je een lange en smalle ruimte, dan kun je het laminaat ook diagonaal leggen.

Mocht je niet uitkomen met de lengte van je laminaat, dan kun je het gemakkelijk aftekenen en afkorten met een laminaatknipper. De overgebleven stukken gooi je niet weg, maar gebruik je gewoon voor een nieuwe rij. Deze stukken moeten wel groter zijn dan 30 cm, anders heb je te weinig verband en moet je een nieuwe plank pakken. Omdat het laminaat nog gaat werken, moet je er wel voor zorgen dat er wat ruimte tussen de muur en het laminaat overblijft. Gebruik hier een halve tot een hele centimeter voor.

Bij het leggen van een laminaat kun je het beste bij de langste muur beginnen. Werk dan van links naar rechts, dus in de lengterichting van je ruimte. Het is belangrijk dat je begint met het mes naar de muur en de groef naar je toe. 

Stap 3
Als het laminaat ligt, kun je de plinten gaan leggen. Bij plakplinten kun je hiervoor een plintenschaar gebruiken. Deze heeft vast ingestelde hoeken van 45 en 90 graden. Dus afknippen, sticker er af en plakken maar! Miranda plaatst hier hoge plinten tegen de muur. Zorg dat je deze zwevend boven de vloer bevestigd. 

Stap 4
De laatste stap is niet altijd nodig maar wel handig om te weten. Soms komt de vloer een stuk hoger te liggen en kom je in de knoei met je deuren. Een deur inkorten doe je heel gemakkelijk met een cirkelzaag. Meet de hoogte tussen de vloer en de onderkant van de deurpost op en teken deze af op de deur. Houd rekening met enkele millimeters speling.

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.