Maak je eigen unieke tuintafel

Onze Eigen Tuin krijgt een eethoek! De pergola staat inmiddels op z’n plek en ook de buitenkeuken staat. Nu nog een tuintafel! We kunnen er natuurlijk eentje kopen, maar Lodewijk laat zien dat je er ook heel makkelijk zelf een kunt maken.

Er moet straks wel genoeg plek zijn voor familie, vrienden en buurtbewoners, dus maakt Lodewijk een grote tuintafel. En met groot, bedoelt hij ook echt groot! Hij maakt een tuintafel  van 2,50 meter lang bij een meter breed.Als het om tuinhout gaat, dan is Douglas hout een echte klassieker. Niet gek, want het is een sterke en van nature duurzame houtsoort. Zowel de buitenkeuken als de tafel worden van Douglas hout gemaakt om eenheid te creëren in de tuin.

Benodigdheden

  • Douglas palen 7 x 7 cm
  • Douglas geschaafd vlonderplanken
  • RVS schroeven
  • Afkortzaag
  • Potlood en meetgerei

Werkwijze

Stap 1
Begin met het op maat zagen van alle onderdelen. Je kunt zelf bepalen hoe groot je de tafel wilt maken. De tafel van Lodewijk wordt 2,5 meter lang, 1 meter breed en 75 cm hoog.

Stap 2
Begin met het in elkaar zetten van de poten. Een poot bestaat uit vier Douglas palen (7 x 7 cm) van 70 cm lang. De poten maak je als volgt: leg een paal op zijn kant, leg de volgende paal er boven op en schroef deze op die andere vast. Zorg dat je vier palen aan elkaar hebt zitten. Herhaal dit drie keer zodat je uiteindelijk vier poten hebt. Bevestig aan iedere poot nog een lat zodat je de poten straks makkelijk aan het tafelblad kunt bevestigen.

Stap 3
Nu kun je beginnen met het maken van het frame voor het tafelblad. Het frame wordt 2,50 meter lang en 1 meter breed. Zaag de hoekverbindingen in verstek, dit zorgt voor een mooie afwerking. Voor de stevigheid bevestig je in de breedteligging een paar planken. Deze planken gebruik je straks ook om de planken van het tafelblad vast te schroeven. 

Stap 3
Het is belangrijk dat je de tafel op zijn kop in elkaar zet, zodat het frame en de planken voor het tafelblad precies op dezelfde hoogte liggen. Leg de zes vlonderplanken naast elkaar op de grond, met de mooie kant onder. Daarna kun je het frame erop leggen en de planken aan het frame bevestigen.  Schroef alle planken van onderen vast, dit heet blind schroeven en het geeft de tafel een strakker uiterlijk. Als je straks de tafel omdraait zie je nergens aan de bovenkant schroeven. 

Stap 4
Het tafelblad is klaar en nu zijn de poten weer aan de beurt. Monteer de poten aan het tafelblad. Laat de poten iets terugvallen, zodat je met lekker veel mensen aan tafel kunt zitten zonder dat iemand zijn knieën stoot. Bij het bevestigen van de poten moet je rekening houden met de zichtbare schroeven. Laat de kant met de schroeven naar binnen wijzen. 

Stap 5
De tafel is zo goed als af. Om de tafel te verstevigen kun je net zoals Lodewijk nog extra balken monteren tussen de poten. Succes!

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.