Onze Eigen Tuin gaat op de schop!

Lodewijk en Tom maken deze week een begin met de voortuin van Ons Eigen Huis. Niks blijft staan, alles gaat op de schop! Ze hebben er onwijs veel zin in om van de tuin een prachtplaatje te maken. Maar: zonder ontwerp, geen tuin!

Het ontwerp
Voor Ons Eigen Huis hebben Lodewijk en Tom een tuinontwerp gemaakt dat goed past bij de oude boerderij. Ze vinden het belangrijk dat de tuin meer aansluit op het huis en de landelijke omgeving. Nu is de tuin namelijk dichtbestraat en zie je achter vooral gras en coniferen. Dat kan mooier! Daarom hebben ze een ontwerp gemaakt waarbij de tuin is opgedeeld in meerdere 'kamers'. Zo krijgt elke hoek min of meer een andere functie.

Dit zie je meteen al bij de voortuin, er komt een poort en een paadje van gebakken klinkers. Met het grind en de taxusbollen krijgt de voortuin meteen een landelijk tintje. De voordeur is een fopentree, je kunt namelijk helemaal niet door die deur naar binnen, maar verdient wel een opstapje. Een lage haag van beuken moet een beetje beschutting geven en het geheel en daarmee krijg de tuin meteen al een groen karakter. Verder naar achteren komt er een moestuin - onmisbaar bij een boederij natuurlijk! Ook komt er een kas, super fijn om je eigen groenten en fruit te telen en daarna te plukken. Vervolgens kom je dan bij de echte entree van het huis. Daar hebben onze tuinmannen een gezellig terras met zithoek bedacht als verlenging van het huis. Er komt een grote tafel zodat je daar lekker met familie en vrienden kunt zitten. De tuin krijgt ook een eigen boomgaard met fruitboompjes en een schapenhekje eromheen. Dit zie je allemaal ook vanuit de hooischuur/maakplaats en geeft een landelijk gevoel, alsof je echt het land op kijkt. Als laatste moet het tuinhuis eraan geloven. Het achterste gedeelte krijgt een wellness-functie.

De tuin valt eigenlijk in twee delen uit een, het aanzicht past heel goed bij de boerderij met mooie zichtlijnen, gebakken klinkers en een mooie haag. Achterin de tuin zie je gelijk een hele andere sfeer ontstaan. Daar wordt veel meer gewerkt met organische lijnen, wuivende grassen, een mooie waterpartij en jawel, een hottub! Heerlijk voor wat ontspanning!

Leeghalen maar!
En dan is er werk aan de winkel: de tuin moet leeg! Lodewijk en Tom krijgen daar gelukkig hulp bij van Froukje en Miranda. De klinkers worden eruit gehaald en ook het sierhekwerk moet eraan geloven. Lodewijk vindt het echter zonde om het hek zomaar weg te gooien en wil er daarom één of meerdere kijkers blij mee maken. Misschien ben jij wel één van de gelukkigen?

Ook de conifeerhaag gaat eruit en zo zie je meteen hoe groot de tuin eigenlijk wel niet is. De conifeerhaag gaat in de versnipperaar en de houtsnippers krijgen later een mooi plekje op de paadjes bij de kas.

Probleempje
Lodewijk en Tom hebben een probleempje bij het weghalen van het hek. De palen zitten namelijk vast in een betonblok en ze komen erachter dat daar de stroomkabel van de hele buurt doorheen loopt. Als die kapot gaat is Zoelen niet zo blij en dus gaan Lodewijk en Tom voorzichtig te werk. Ze proberen het met een bandenzaag stukje bij beetje af te breken, maar als dit niet lukt gaan ze voor het grotere geschut - met succes!

Bijna klaar!
In de voortuin maakt Tom een robuuste bak gemaakt van stapelblokken. Met mortel lijmt hij deze op elkaar, als een soort Lego voor volwassene. Samen met Lodewijk maken ze van diezelfde blokken ook de opstap bij de fopdeur. Froukje en Miranda maken in de Maakplaats twee mega plantenbakken voor in de voortuin. Hier planten ze fruitboompjes in - hoe kan het ook anders in de Betuwe!?

Volgende week gaan ze verder met de voortuin!

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.