Waarom een plantenspuit een absolute must is voor je plant (en interieur)

Een plantenspuit is natuurlijk bedoeld om je planten mee water te geven, dat is wel duidelijk. Maar waarom is een plantenspuit zo’n must als je ook gewoon een gieter hebt? We leggen je de voordelen uit van de plantenspuit.

1. Tegen droge lucht
Sommige planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Maar vooral in de winter als de CV veel aanstaat kan het erg droog zijn in huis. Om de planten een extra steuntje in de rug te geven en ze het gevoel te geven dat de luchtvochtigheid hoger is kun je ze met de plantenspuit af en toe even nat sproeien op de bladeren. 

Ook zijn er enkele plantjes, zoals luchtplantjes, die hun vocht over het algemeen gewoon uit de lucht halen. Die hoef je dus nooit met de gieter water te geven, maar één spraytje op z'n tijd is al voldoende. 

2. Regen nabootsen
Wanneer je planten te veel water geeft kan er wortelrot ontstaan in de pot, vooral wanneer je het trucje van de gat in de pot niet toepast. Daarom kan het soms wel handig zijn om alleen de bladeren te voorzien van water in plaats van de aarde. Dit kun je heel gemakkelijk met een plantenspuit doen door alleen op de bladeren te sprayen. Op deze manier boots je ook een kleine regenbui na, en daar zijn planten natuurlijk extra dol op. 

3. Haalt stof van bladeren
Een plant neemt licht op via de bladeren. Dit licht wordt vervolgens omgezet in glucose en zuurstof. Zo maakt de plant voedingsstoffen voor zichzelf aan en geven ze ons ook nog eens een beetje extra zuurstof in huis. Maar… je raadt het al: bladeren die verstopt zitten onder een laag stof vangen nauwelijks licht. Het is dus niet alleen slecht voor de gezondheid van de plant, maar indirect ook voor onze eigen gezondheid. 

Je kunt stof er op verschillende manieren af krijgen, met de plantenspuit is daar één van. Let echter wel op dat je het stof er ook echt goed af spuit en het niet alleen maar nat maakt, want dat droogt net zo goed gewoon weer op. 

plantenspuit

Foto: Urban Outfitters

4. Staat mooi
Daarnaast is een plantenspuit ook gewoon een erg leuke accessoire voor in huis, als je een beetje hippe variant hebt tenminste. De glazen, gouden en koperkleurige plantenspuitjes zijn onze persoonlijke favorieten! Zet 'm gewoon als mooie eyecatcher naast je plant. 

Wat er nog meer niet kan ontbreken in het huis van een plantenliefhebber? Dit

Bonustip: water zonder kalk
Het beste kun je je planten kalkarm water geven. Dit kun je op verschillende manieren ‘verzamelen’:

- Water uit de waterkoker
- Regenwater opvangen buiten
- Water uit de luchtdroger (een apparaat dat wordt gebruikt om vochtige lucht op te vangen)

Ook fijn: 
Wist je trouwens dat je met een plantenspuit ook heel makkelijk kreukels uit je dekbed krijgt? Zonder te moeten strijken dus!

Headerfoto: June Home Supply
Tekst: Marjolein Sintenie

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.