Tuin make-overs

Scandinavische tuin in Almere

Anouk en Herald hebben in Almere de beschikking over een grote tuin. Alleen was er één probleem, de tuin was een beetje onhandig ingedeeld. De tuin bestond uit zes eilandjes en het was niet mogelijk om met het hele gezin gezellig bij elkaar te zitten. Daarom schakelde Anouk de hulp van Eigen Huis & Tuin in!

De oppervlakte van de tuin in Almere is met 130m2 aan de grote kant. Voetballen in de tuin, buiten zitten met vrienden, lekker met het gezin buiten eten, het is allemaal niet mogelijk in de tuin van Anouk en Herald. Doordat de tuin uit zes kleine eilandjes bestaat met meerdere vijvers is er eigenlijk geen ruimte voor bijvoorbeeld een zithoek. Het stel heeft wel ideeën wat ze in de tuin willen, maar kan het niet zonder de hulp van Eigen Huis & Tuin.

Wensen

Anouk wil het liefst dat ze op blote voeten door de tuin kan lopen en kan zitten op haar eigen terras met een overkapping waar met minder weer ook gezeten kan worden. De kinderen willen het liefst een groot terras waarop ze kunnen voetballen. De stijl van de tuin moet hetzelfde worden als het huis, Zweeds. Een stoere uitstraling dus!

Weg met het water

Als eerste worden de vijvers dichtgegooid. Voordat dat gebeurt worden eerst de visjes gevangen door Tom, Evelyn en de familie en naar de vijver in de voortuin gebracht. Daarna begint Tom met het droogleggen van de vijver. Ook alle planten moet uit de tuin gehaald worden. Aangezien het er zoveel zijn wordt er door Tom een machine gebruikt om de planten er uit te trekken. Daarna wordt er zand gestrooid om de hele tuin egaal te krijgen.

Gek op bloemen

Nu het zand er ligt kan er begonnen worden met de betegeling van de tuin. Tom heeft gekozen voor een keramische tegel met bloemenpatroon die goed past bij de donkergrijze betontegels. De bloemtegels zijn wel iets dunner en daarom wordt brekerzand met betonmortel aangebracht zodat de tegels goed liggen en niet kunnen breken.  Het betonvloertje wordt goed nat gespoten en op één lijn gebracht met de betonnen tegels. De keramische tegels worden aan de onderkant ingesmeerd met beton zodat het beter aan de ondergrond hecht. 

Vlonder

Nu alle keramische tegels er in liggen is het tijd voor het volgende projectje. Anouk en Herald willen graag een Zweedse sfeer in tuin en daar hoort een overkapping bij. Tom begint met het leggen van de vlonder. Hij gebruikt Douglas ribbelhout voor de vlonder. Dat soort hout wordt niet glad en daardoor is de kans dat de familie uitglijdt in de tuin klein. Hier is een werkbeschrijving voor het leggen van een vlonder terug te lezen.

Lekker loungen

De loungeset wordt ook gemaakt van Douglas hout. Geen ribbenplank, maar fijnbezaagd hout. De rugleuning wordt 120 centimeter hoog, 3,5 meter lang en 3 meter breed. Daar kan de hele familie straks lekker op zitten. De bank hoeft verder niet behandeld te worden, want het heeft al een mooie, natuurlijke hars van zichzelf. Op den duur vergrijsd het hout en past het mooi bij de schuur en de tegels. Zo krijgt de tuin steeds meer een stoerder gezicht, net wat Anouk en Herald willen hebben.

Laatste loodjes voor vandaag

Als laatste klus plaatst Tom de borderranden voor de plantenperkjes. Om een idee te geven hoe het er uit komt te zien plaats Tom alvast wat planten. De hemelse bamboe is in de winterperiode op zijn mooist en geeft rood gekleurde bessen. De tongvaren blijft het hele jaar mooi groen en als laatste de Helleborus niger (witte kerstroos) die in de winter hele mooie witte bloemen krijgt. Meer informatie over winterplanten vind je hier.

Natuurlijk is de tuin hiermee nog niet af. Volgende week kun je zien hoe de overkapping, buitenkeuken en het kippenhok geplaatst worden en de reacties van Anouk, Herald en de kids op deze maakover. 

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.