Make-overs

Scandinavische woonkeuken: ontwerp

Thomas begint aan een project in Nijkerk. Van twee ruimtes wordt één grote, strakke woonkeuken gemaakt. En dat allemaal in een moderne Scandinavische stijl met veel zwart en wit.

In dit artikel laten we zien hoe Thomas deze Scandinavische keuken in Nijkerk maakt. We nemen je mee in het proces, lichten een tipje van de sluier op en in het artikel van volgende week zie je het eindresultaat. 

Hoe het was 

Deze Nijkerkse keuken hoort bij Gert en Evelien en hun zoons Rik en Tom. Het gezin brengt veel tijd door in de eetkamer en de keuken, maar het liefst willen ze hier één grote ruimte van maken. Vooral omdat de kokende ouders dan gezellig kunnen kletsen met de jongens als die bijvoorbeeld aan de eettafel zitten. De huidige keuken is verouderd en mag er dus helemaal uit. 

Het ontwerp

Het muurtje gaat eruit, zodat er een grote woonkeuken ontstaat. Ook gaat de oude keuken eruit en komt er een nieuwe in. Op de vloer en de wanden komen natuurlijke materialen, en de keuken zelf zal strak en zwart zijn. 

Plek voor iets nieuws
Thomas begint bij het begin: de oude keuken er helemaal uithalen. Hij sluit alle water-, gas- en elektraleidingen af, zodat er veilig gesloopt kan worden. Niet alleen de keukenblokken moeten eruit, maar ook de oude wandtegeltjes, het plafond en de vloer. Zo kan hij helemaal vanaf de basis opnieuw beginnen. 

Van twee naar één
Best een pittig klusje: nu moet de draagmuur worden weggehaald die tussen de woon/eetkamer en de keuken zit. Zo wordt er van twee ruimtes één grote gemaakt. Hoe werkt nou zoiets? Nou, eerst haal je het plafond eruit. Vervolgens onderstempel je de bovenliggende muur. Dat doe je zo: maak vier gaten in de muur en zet er klossen in. De klossen ondersteun je door stempels. Op die manier vang je de bovenmuur op en kan je het onderste deel van de muur wegslopen. Vervolgens metsel je het staal erin, wat stevig moet gebeuren zodat het goed ondersteunt. Als dat is uitgehard kunnen de stempels weg en kan je de boel dichtgipsen en stucen. 

Pronkstuk
En dan komt misschien wel het belangrijkste onderdeel van de woonkeuken; de keuken zelf. De donkere kleur van de keukenkastjes constrasteert mooi met de lichte ruimte. Lekker modern! De keuken heeft een strak, Scandinavisch design. De bestelling die Thomas heeft gedaan komt kant-en-klaar, dus Thomas hoeft de kastjes alleen nog maar de installeren. Dat houdt in dat de pootjes eraan moeten, en dat ze aan elkaar vastgeschroeft moeten worden zodat het één blok vormt. En omdat de vloer in dit geval niet helemaal waterpas staat, moet Thomas het een en ander verstellen aan de keukenkastjes. 

Blikvanger
Wat ook een flinke blikvanger wordt in de keuken, is de bijzondere tegeltjesvloer. Die bestaat uit een heleboel kleine marmeren zeshoekjes, met bloempatronen op verschillende plekken. Thomas zet eerst een draadje vast, waarlangs hij de tegeltjes kan leggen. Zo gaat het niet kronkelend door de ruimte en krijg je één rechte lijn. Met een bouwhaak zorg je dan weer dat de lijn die haaks op de lengtelijn staat, óók recht komt te lopen. Voor het bevestigen van de tegeltjes gebruikt Thomas een cementgebonden tegellijm. Dat is in tegenstelling tot kant-en-klare pastalijm heel geschikt voor de vloer, want het wordt veel harder en hecht goed aan de tegels. 

Omdat de vloer van natuursteen is, moet Thomas de tegeltjes op maat maken met een slijptol en niet met een tegelsnijder. Deze vloer kan je trouwens ook zonder bloemmotief krijgen, en je kan er ook voor kiezen om de vloerdelen op een andere manier te leggen waardoor de vloer een ander motief krijgt. 

Volgende week maakt Thomas de keuken af, en zie je het eindresultaat!

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.