Tuintips

Schutting van steenkorven

In de Oosterse yogatuin plaatst Tom aan weerszijden van het terras een schutting van steenkorven. Dat zijn een soort metalen rasters die je vult met stenen.

Wanneer je de steenkorven aanschaft ontvang je ze als platte roosters. Die maak je aan elkaar vast met ringetjes en een speciale tang, waarna je ze kunt vullen met grove kiezels. Hieronder laten we je de stappen zien die Tom ook neemt in de yogatuin.

Bouwpakketje

Het in elkaar zetten van zo'n steenkorf is niet moeilijk. Wat je nodig hebt zijn C-ringetjes en een ringtang. De ringetjes druk je heel makkelijk dicht met de tang, en op die manier verbind je de onderdelen met elkaar.

Stevig vastzetten

Als je korven gaat stapelen, moet de fundering wel sterk zijn. Tom maakt de grond waterpas en legt wat oude stenen neer. Maar hoe je fundering moet zijn, verschilt per ondergrond. Heb je een kleigrond, dan dient steenpuin of zelfs beton als betere fundering. Tom graaft een gat voor de palen, die hij ook even waterpas heeft gezet. De palen zijn H-profielen, waar je de korven tussenin zet. Aan het uiteinde van de schutting gebruik je U-palen. Een schanskorf is meestal niet zo groot als je gehele schutting, dus dan plaats je er meerdere op elkaar. 

Vullen met stenen of aarde

Voor het vullen van de korven verkoopt Praxis verschillende kleuren stenen: grijsblauw, zwartgrijs, wit of bruin. Je kunt ze het best met een schop in de korven laten glijden. Om ervoor te zorgen dat de korven niet gaan 'uitdijen' door de zwaarte van de stenen, gebruik je een span-ankertje. Die houdt de weerszijden van de korf stevig bij elkaar. Zitten alle stenen erin? Dan kan het klepje op de korf ook dichtgemaakt worden en kun je (eventueel) verder met het stapelen en vullen van de volgende korven. Gebruik je graag kleine stenen? Kies dan een korf met kleinere openingen, zodat de steentjes er niet tussendoor vallen. Trouwens: je hoeft de korven niet per se met stenen te vullen. Een andere optie is om ze te vullen met aarde tussen worteldoek, waar je bijvoorbeeld klimop in kunt aanplanten. 

Korf-inspiratie

Zo'n steenkorf hoeft natuurlijk niet per se rechttoe, rechtaan te zijn. Er bestaan korven in bijzondere vormen, zodat je met de stenen een bepaald patroon kunt maken. En met een steenkorf kun je ook iets anders maken dan een schutting. Denk aan het onderstel van een tuintafel, een decoratief muurtje om tuindelen te scheiden of een omheining van een vijvertje of kampvuur. 

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.