Speel met licht

Verlichting is een belangrijk onderdeel binnen elke ruimte van je huis. Zo kun je bepaalde items, objecten of meubilair benadrukken door er bijvoorbeeld één of meer spotjes op te richten. Maar je kunt ook bepaalde verlichting gebruiken om gezelligheid te creëren.

Naast de functionele- en basisverlichting is sfeerverlichting ook een belangrijk onderdeel bij de inrichting van je woonkamer, slaapkamer of werkplek. Je kunt kiezen uit tafellampen, vloerlampen en hanglampen. Deze decoratieve verlichting wordt continu aangepast aan de woontrends van nu.

Verlichtingsplan
Denk voor de aanschaf van verlichting ook goed na over welk type licht je nodig hebt op welke plek. Elke ruimte wordt anders gebruikt en vraagt daardoor om een andere manier van verlichten. Hiervoor is het maken van een verlichtingsplan eigenlijk noodzakelijk, iets wat veel mensen lastig vinden. Eén van de belangrijkste kenmerken bij het aanschaffen van verlichting is de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur zorgt ervoor dat licht ‘warm’, ‘koud’ of ‘neutraal’ oogt en bepaalt dus voor een groot gedeelte de sfeer. Kies de kleur zorgvuldig en pas die dan ook consequent toe, dan maak je er een eenheid van.

Daarnaast kun je bij een verlichtingsplan uitgaan van drie soorten verlichting: basis-, sfeer- en accentverlichting. Hieronder lichten we nog even kort toe wat de verschillende soorten verlichting precies doen.

Basisverlichting
Basisverlichting is het licht dat je aandoet als je binnenkomt. Dit is dus het ‘eerste’ licht in een ruimte. Een voorbeeld hiervan is een plafonnière in de keuken of een hanglamp boven de eettafel.

Sfeerverlichting
Dan de sfeerverlichting. Als je ’s avonds in de woonkamer zit wil je ‘gezellige’ verlichting. Dit type licht brengt de sfeer in een ruimte. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld een tafellamp op een dressoir, een uplighter of vloerlamp in een hoek. Ook kunnen inbouwspotjes langs de wand of in het plafond onder sfeerverlichting vallen wanneer je ze kan bedienen met een dimmer.

Accentverlichting
De accentverlichting bevindt zich op plekken waar nog extra licht nodig is. Een voorbeeldje hiervan is een leeslamp bij de stoel waar je altijd de krant leest, spotjes die gericht zijn op de schilderijen of een bureaulamp op de werktafel. Deze functionele verlichting is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je altijd goed licht hebt bij de dingen waar je mee bezig bent en zorg dat je niet in je eigen schaduw werkt of zit. Goed licht zorgt ervoor dat je minder snel vermoeid raakt.

LED- en spaarlampen
Spaarlampen en LED-lampen zijn in aanschaf wat duurder, maar hebben een lange levensduur en zijn veel zuiniger in energieverbruik. Kies waar mogelijk dus voor deze soorten lampen. Spaarlampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in heel veel verschillende uitvoeringen zoals groot, klein, bol, peervormig, tornado- en twistvormig. Of kies een  LED-lamp die je kunt instellen van helder wit licht om te werken tot warme sfeerlicht wanneer je ontspant. Hierin komt steeds meer keuze!

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.