Tuinmeubels

Tien tips voor een overkapping

Met een terrasoverkapping kun je ook in de herfst en winter heerlijk van de tuin genieten en bovendien geeft het je huis een extra kamer, maar waar moet je rekening mee houden? Lees onze 10 tips:

1. Een overkapping moet gebouwd zijn met een stabiel en stevig framewerk zodat het alle weersomstandigheden aankan. Plexiglas is erg geschikt als overkappingmateriaal. Hout of aluminium hiervoor gebruiken ziet er modieus uit.

2. Zet de staanders van je overkapping voor de stevigheid in cement. Houd hierbij de verhouding twee derde bovengronds en één derde ondergronds aan. Zorg ervoor dat de staanders loodrecht staan.

3. Bekijk goed of de onderbalken zwaar genoeg zijn om de constructie te kunnen dragen. In ieder geval: hoe groter de overspanning, dat is de afstand die de balken moeten overbruggen, hoe groter de balk.

4. Het dak moet goed regenwater af kunnen voeren en dit het liefste zonder daarbij veel geluid te maken. Je kunt het dak ook een beetje laten hellen zodat het water er niet op kan blijven staan.

5. Het dakoppervlak moet groot genoeg zijn en ook moet het stevig genoeg zijn voor bijvoorbeeld sneeuwval.

6. Het dak moet voldoende licht (indien gewenst UV-licht) door kunnen laten. Ook moet het zo nodig zonlicht kunnen weerkaatsen, zodat het er, als je eronder zit, niet te warm wordt.

7. Plaats lichtspotjes in de overkapping zodat je ook ’s avonds kunt genieten van de tuin.

8. Als je voldoende draagkrachtige verharding in de grond onder je overkapping doet, dan kan je overkapping in de winter ook worden gebruikt als autostalling.

9. Door de hoogte kan een overkapping teveel schaduw geven. Kies daarom voor een plek bij de schutting of tegen een zijmuur van het huis.

10. Denk goed na over aan welke eisen (grootte, materiaal, functie) je overkapping moet voldoen en zet deze op een rijtje. Laat je goed informeren door vrienden, internet, boeken en tijdschriften en kies daarna voor een bouwmarkt kant-en-klare overkapping, een overkapping die ontworpen is door een architect of door jou.

Let op! In sommige gevallen is het nodig om een bouwvergunning aan te vragen bij het plaatsen van een overkapping. Controleer dit altijd, want anders loop je het risico dat de gemeente tijdens of na je verbouwing eist dat je de overkapping weer afbreekt.

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.