Van badkamer naar waskamer

Vorige week hebben we de bovenverdieping afgerond, maar er zijn nog een aantal ruimtes die we onder handen moeten nemen in Ons Eigen Huis in Zoelen. De oude badkamer bijvoorbeeld. Die wordt omgetoverd tot een bijkeuken! De nieuwe badkamer bevindt zich immers nu boven. Vandaag deel 1.

De bijkeuken wordt ook de plek in huis waar we de was gaan draaien. De wasmachine en de wasdroger komen in een bijpassend meubel, zodat ze netjes weggewerkt zijn in de ruimte. Ook een gigantische voorraadkast zal deel uit gaan maken van de inventaris van de bijkeuken. Tenslotte maakt Thomas het geheel af met een kleurtje op de muren. Groen!

Slopen!

Om van een oude badkamer een bijkeuken te kunnen maken, moet er eerst iets essentieels gebeuren: slopen! Thomas gaat los met zijn boorhamer en binnen een paar uur is er niets meer over van wat ooit een badderparadijs was. De hele badkamer ligt nu in de kluscontainer voor het huis. Thomas besteedt deze week wel extra aandacht aan zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Die worden nog wel eens vergeten en dat kan heel slecht uitpakken.

Voorstrijken & tegelen

Als de bijkeuken in wording compleet is gestript, begint Thomas met het voorstrijken van de muren. Hij wil namelijk gaan stuken. Voorstrijk breng je net zo aan als muurverf. Werk van onder naar boven, zodat je een teveel aan voorstrijk nog weg kunt werken. Voorstrijk gebruik je omdat het stuukwerk wel goed op de gipswanden moet blijven zitten. Door de voorstrijk hecht het stuukwerk beter. 

Plafond

Thomas heeft het plafond netjes uit geracheld. Uit geracheld? Simpel gezegd heeft hij een nieuw plafonnetje aangebracht door middel van latjes. Daartegenaan schroeft hij stuukplaten, waar hij uitsparingen in maakt voor de elektra. Die zijn gemaakt van gips. Dat hoef je niet voor te strijken, is meteen te stuken en het werkt ook nog eens brandvertragend. Als Thomas met het stuken begint, maakt hij het gips aan met water. Doe wel eerst het water in de kuip en daarna pas het gips, anders krijg je één grote klont. Zorg dat je snel na het aanbrengen van het gips de hele boel strak krijgt. Iedere minuut wordt het gips harder en het werk dus zwaarder. 

Vloer

De bestaande vloer is echt niet meer van deze tijd. Daarom legt Thomas er heel simpel een vloer overheen. Dat scheelt weer breekwerk! Je hebt alleen wel een speciale tegellijm nodig.

Want je kunt niet zomaar de eerste de beste tegellijm gebruiken om over een bestaande tegelvloer te tegelen. Thomas gebruikt daarom een flexibele cementgebonden lijm. Die is ook speciaal geschikt om grootformaat tegels mee te verlijmen. Komt goed uit, want die tegels van ons zijn joekels van 60 bij 60 centimeter.

Wasmachinemeubel

De bijkeuken wordt ook de plek in huis waar we de was gaan draaien. De wasmachine en de wasdroger komen in een bijpassend meubel, zodat ze netjes weggewerkt zijn in de ruimte.

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.