Tuin make-overs

Vlonder leggen

De tuin van Anouk en Herald bestond uit 6 eilandjes toen Tom en Evelyn aankwamen. Om van het ene eilandje naar het andere eilandje te kunnen lagen er roosters die in de winter spekglad werden. Dat gaat veranderen, want Tom is in de tuin van Anouk en Herald bezig met een leggen van een vlonder.

Het is zeker niet de eerste keer dat hij dat doet maar nu kan je op je gemak lezen waar je allemaal op moet letten bij het leggen van een vlonder. Tom gebruikt Douglas hout met een ribbel. Dit soort hout wordt niet snel glad en is lekker duurzaam. Een wereld van verschil dus met de roosters die er eerst lagen. Daarnaast geeft de vlonder een mooie natuurlijke uitstraling.

Benodigheden

  • Douglashout
  • Onderleggers
  • Tegels
  • Afkortzaag
  • Waterpas
  • Antiworteldoek
  • Meetlint
  • RVS schroeven

 

Werkwijze

Stap 1

Om te beginnen maak je een ontwerp. Hoe groot wil je dat je vlonder wordt? Meet dat uit en bestel dan hout en zand. Zorg er altijd voor dat je extra inkoopt om te voorkomen dat je te kort komt. Maak daarna de ondergrond egaal met zand. Als dat het geval is leg je antiworteldoek neer om te voorkomen dat er na verloop van tijd onkruid tussen je vlonders doorkomt.

Stap 2

Als je dat hebt gedaan kun je beginnen met tegels plaatsen. De tegels zorgen voor stabiliteit en ventilatie van je vlonder. Zo kan regenwater goed wegspoelen en gaat je hout niet rotten. Gebruik hierbij altijd een waterpas.

Stap 3

Op de stoeptegels komen vervolgens de onderbalken. Deze balken zijn er om je vlonder op vast te schroeven en het zorgt tegelijkertijd voor de stevigheid van je vlonder. Hoeveel balken je nodig hebt ligt natuurlijk aan de grootte van de vlonder.

Stap 4

Nu de voorbereiding is afgerond kan het mooiste werk beginnen. Het monteren en vastschroeven van de vlonderplanken op de liggers. Leg de eerste plank minimaal 1,5 cm van de muur af. Zo heeft de houten vlonder voldoende ruimte om te kunnen ‘werken’. Zaag waar nodig de vlonders bij en als je vlonder breder is dan 5 meter dan is het, het mooiste om de naden te laten verspringen. Dat ze om en om op elkaar aansluiten. Dat zorgt er voor dat er altijd wind onder de vlonder door kan waaien waardoor de vlonder na een regenbui snel opdroogt. De vlonders zet je vast met RVS schroeven.

Tot slot veeg je nog even de splinters van de vlonder en daarna kan je al je tuinmeubels tevoorschijn halen om er een lekker terras  van te maken.

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.