Tuin make-overs

Warme wintertuin: Ontwerp

De tuin van Marga en Joas is een grote, kale vlakte. Het stel heeft samen vier linkerhanden, maar wél een paar tuinproblemen. Tom gaat die oplossen en maakt er een gezellige, winterse plek van, die alles behalve kaal is.

Het koppel uit Veenendaal baalt van een aantal tuingerelateerde dingen. Zo staat er een enorme muur waar je tegenaan kijkt, ook wel een blinde muur genoemd. Daarnaast heeft de tuin veel inkijk vanuit het appartementencomplex aan de andere kant van de straat. Irritant! En dan zijn er nog die 4 containers, die eigenlijk wel een plekje mogen krijgen waar je ze niet ziet staan. Marga en Joas vinden het gedoe met vergunningen zelf nogal lastig en zijn ook nog eens niet handig. Kortom: er is hulp nodig!

Problemen opgelost

Joas en Marga krijgen een verhoogde vlonder, met daarop een grote overkapping die tegen de muur aan staat. Zo kunnen ze, ook met slecht weer, lekker buiten zitten. Kou is ook geen probleem, want er komen twee vuurtafels te staan. Door de overkapping wordt ook het blindemuur-probleem voor een groot deel opgelost. Achter een aantal hagen en een leibeuk zullen daarnaast de containers worden weggewerkt én de inkijk wordt hiermee tegengegaan. Het handige is dat hiervoor geen vergunningen nodig zijn. 

Keuze van de ontwerper

Sfeervol en knus 
Tijdens het ontwerpen van deze tuin heeft ontwerper Huib rekening gehouden met de wensen van de bewoners. Zij wilden graag een knusse tuin met lekker veel sfeer. 'Daarom heb ik echt de sfeer gecreëerd waarbij je samen bij het vuur kan zitten, of het nou warm of koud weer is. Zo krijg je het idee van een extra woonkamer.' Met de bestaande schutting is niets mis, maar de tuin moet dus een warme winterse uitstraling krijgen. Daarom komen er zwartgebrande schuttingplanken tegen de schutting. Die passen ook mooi bij de kleur van het huis. 'De donkere kleuren in de tuin en deze zwarte schutting helpen mee aan het knusse gevoel.'

Extra ruimtelijk
Omdat de vlonder onder de overkapping wat hoger ligt dan de rest, komt er een trappetje. Die komt precies tegenover de tuindeuren vanuit het huis. Door met verschillende hoogtes te werken, komt er meer diepte in de tuin. Dat heeft Huib bewust gedaan. 'De tuin is niet supergroot en je kijkt tegen die enorme muur aan. Maar door het hoogteverschil lijkt de tuin ruimer en dieper.'

Benieuwd hoe het is geworden? Kijk dan op zaterdag 20 januari 18.05 naar een nieuwe Eigen Huis & Tuin. 

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR
Gardena  

MET DANK AAN
Citroën Nederland
Engelbert Strauss B.V.
Schäffer Tuinhuizen
Felix Clercx Handelsonderneming
Zwarthout

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.