Tuintips

Welk afval moet waar?

Net als je gewone huis-, tuin- en keukenafval moet ook puin worden gescheiden. Nu kunnen tegels, betonpuin en bakstenen in dezelfde standaard puincontainer, maar materialen als en metaal en hout moet je toch echt in een aparte container laten afvoeren. Klinkt als teveel gedoe? Valt reuze mee!

Een sloopklus of grote verbouwing achter de rug? Dan zit je vast met een hoop puin. Het is verstandig om een container te huren om het afval af te voeren. Maar niet alles mag zomaar bij elkaar. Door de juiste soort puin te deponeren in de juiste soort afvalcontainer kun je een steentje bijdragen aan een beter milieu. Hier een handig overzicht met welk afval in welke container moet.

Bouw en sloop afval
Bouw- en sloopafval is het meest voorkomende afval dat in en rondom het huis vrijkomt en staat ook wel bekend als gemengd afval.  Een bouwafval container is niet alleen voor bouwafval, maar voor elk type gemengd afval zoals grofvuil, huisraad en inboedel. Wat niet in een bouwafval container mag is chemisch afval, elektronische apparatuur, asfaltbeton/teerhoudend asfalt, dakleer/dakgrind en puin met roet of asbest.

Puin
Een puincontainer is enkel bedoeld voor schoon puin. Schoon puin bestaat uit steenachtige materialen die vrijkomen bij bouw- en sloopwerkzaamheden. Denk hierbij aan tegels, grind, stenen muren, beton, metselresten, keramiek, porselein en dakpannen. Het puin moet echt schoon zijn, er mag dus geen vervuiling inzitten. Meestal wordt schoon puin gerecycled tot puingranulaat. Dit puingranulaat wordt onder andere gebruikt als ondergrond voor de wegenbouw. Het zou dus zo maar kunnen dat je naar huis rijd op een weg die gemaakt is van jouw stenen!

Hout
Bij het verbouwen van een huis komt vaak veel houtafval vrij. Houtafval is een algemene omschrijving voor afval dat bestaat uit allerlei soorten hout. We kennen drie categorieën: A-hout, B-hout en C-hout. A-hout is onbehandeld hout en wordt veelal gerecycled. Het dient als grondstof voor de productie van bijvoorbeeld pallets. B- en C-hout is kwalitatief minder hout en draagt vaak nog resten van verf of lijm met zich mee. Onder houtafval mag alleen schoon hout aangeboden worden zoals hardboard, MDF, pallets, spaanplaat, schuttingen, kozijnen, laminaat en parket.

Hout wat vermengd is met andere afvalstoffen is niet toegestaan in een container voor houtafval. Groenafval zoals takken en bomen mogen ook niet bij het houtafval. Voor dit soort afval kun je een groencontainer bestellen.

Tuin en groen
Na een verbouwing van je tuin of een flinke snoeibeurt kan er een boel tuinafval ontstaan. Dit afval voer je af in een groenafvalcontainer. Onder groenafval mag alleen licht composteerbaar groenafval worden aangeboden als: snoeihout, takken, planten, maaisel van gras, hooi en stro. Van het groenafval kan compost en groene energie worden gemaakt. Het kan dus goed zijn dat de compost die je in het tuincentrum koopt, gemaakt is van jouw tuinafval!

Grond 
Ben je bezig met een tuinverbouwing of met het aanleggen van een vijver? De kans is groot dat er dan veel grond moet worden afgevoerd. Zand, aarde, klei, veen of zwarte grond voer je af in een grondcontainer. Grond dient voor inzameling schoon te zijn van vervuiling als boomstronken en wortels. In sommige gevallen heb je zelfs een zogenaamde ‘schone grond’ verklaring nodig. Neem contact op met je gemeente of dat voor jou ook geldt.

Dak afval
Ook voor dakafval bestaat een container. Dakafval is een product dat moeilijk te recyclen is. In principe bestaat dakafval uit afvalsoorten als dakleer, puin, dakgrind en kunststof. Met name teerhoudend dakafval vereist speciale aandacht. Vermoed je dat er in het dak asbest is verwerkt, neem dan contact op met een gespecialiseerd bedrijf.

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.