Tuintips

Winterplanten

Het wordt kouder en natter, koning winter doet langzaam zijn intrede in Nederland. Veel mensen laten buiten de boel de boel, maar ook in de winter kan je tuin er fleurig en levendig uitzien. Niet elke plant is geschikt voor de winter daarom hebben wij een aantal planten voor je op een rijtje gezet die er in de winter prachtig bijstaan.

Schijnhulst

Schijnhulst Osmanthus heterophyllus ‘Sasaba’ is een onbekende en te weinig toegepaste wintergroene struik waarvan het blad aan hulst doet denken. Hij groeit traag en wordt uiteindelijk anderhalve meter hoog. Deze aantrekkelijke groenblijver is geschikt om te gebruiken als wintergroene haag, want hij laat zich goed snoeien.

Helleborus niger

Helleborus niger is bekend als de wit bloeiende kerstroos. De bloeiperiode loopt van januari tot april. Heel apart is de manier waarop Helleborus zijn bloemen tegen vorst beschermt. Tijdens de vorst wordt tijdelijk het vocht uit de bloemen teruggetrokken.

Hemelse bamboe

Hemelse bamboe bloeit het best in de winter. De plant geeft dan rode bessen en wordt maximaal anderhalve meter hoog. De plant in een beschutte omgeving en de bladeren kunnen in het najaar een spectaculaire rode kleur krijgen.

Winterheide

De winterheide is heel winterhard en bloeit in de winter tot aan de vroege lente. Winterheide geeft rode, paarse, roze of witte bloemetjes. Dat is afhankelijk van de soort die je kiest. De plantjes houden niet van een kalkrijke bodem. De winterheide heeft weinig onderhoud nodig.

Mahoniestruik

De felgele bloemetjes van de Mahoniestruik verspreiden een honingzoet parfum. Van begin december tot eind februari fleurt de bloesem je tuin op. Een kleine kanttekening: het is wel een beetje afhankelijk van hoe hard het vriest. In strenge winters wordt het blad vuurrood.

Deel dit bericht

Wekelijks inspiratie ontvangen over interieur & tuin?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.