Huis
Tuin
Video

Met deze 7 tips voorkom je brand in huis

Brandveiligheid is iets wat heel belangrijk is in huis, maar waar maar weinig mensen echt mee bezig zijn. Er is een aantal kleine dingen die je kunt doen of aanpassen in huis waardoor je woning een stuk veiliger wordt. Dit zijn er zeven van.

Tip 1: Zet apparatuur van elkaar

Je kunt elektrische apparaten het beste altijd een stukje uit elkaar zetten. Anders kan de warmte die ontstaat nergens heen. Doe alle stekkers ook het liefst in een direct stopcontact, en niet in een stekkerdoos of verlengsnoer. Zo voorkom je dat de stekkerdoos overbelast raakt en er brand ontstaat.

Tip 2: Blijf in de keuken als je kookt

Veel mensen lopen even weg als de aardappelen opstaan of je vlees ligt te sudderen. Dit moet je echter niet meer doen, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral frituren is erg riskant. Heb je vlam in de pan? Gooi er dan ook absoluut geen water op. Wat wel? Dat lees je hier.

Tip 3: Gebruik geen beschadigde snoeren

Een beschadigde of kapotte snoer kan een elektrische schok veroorzaken. Als het snoer in contact is met iets brandbaars, dan kan hier een vlam ontstaan. Dit kan al snel uitlopen tot een vuurzee. Doe dus kapotte kabels en snoeren meteen weg.

Tip 4: Verwijder pluis uit de droger

Hier denk je misschien niet aan, maar de droger kan ook voor brand zorgen. Het pluis rond de filter, in de trommel en in de luchtgaten kan vlam vatten door de hitte van de droger. Als je nooit pluis verwijdert dan hoopt het zich op waardoor de hitte nergens heen kan.

Tip 5: Laat kaarsen niet alleen

Misschien logische tip, maar hij wordt toch vaak niet nageleefd: laat brandende kaarsen nooit onbeheerd achter. Even naar de wc gaan is oké, maar blijf niet langer weg. Je huisdier kan de kaars omstoten, de kaars kan omvallen et cetera. Blaas dus je kaars eerst uit voordat je de deur uitgaat en gebruik deze tips om veilig kaarsen te branden. 

Tip 6: Maak de schoorsteen schoon

Heb je een open haard met schoorsteen? Laat je schoorsteen dan regelmatig schoonmaken en controleren. Als je dit niet doet, kan er schoorsteenbrand ontstaan. Gebruik ook nooit nat hout, want dat koekt sneller aan aan de binnenkant. Gebruik dus het liefst droog hout.

Tip 7: Hang een brandmelder op

Eén om absoluut niet te vergeten: hang brandmelders op. Het beste is om er in elke ruimte een te hebben hangen. Vooral de keuken en de ruimte waar de wasmachine en -droger staan zijn belangrijk. Ook een thermische melder is handig in de keuken, deze reageert namelijk ook op hoge temperaturen en niet alleen op rook.

Hoewel we het ophangen van brandmelders aanmoedigen, is niet iedere plek geschikt voor zo'n alarm. Op deze plekken kun je er beter geen ophangen. 

Fotocredits
Headerfoto: rgaudet17 - Pixabay

Bron: Libelle

Julia van Rijn
ID: 7992

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven