Huis
Tuin
Video

Beplanting in Amstelveen

Bloemen en planten
In de tuin van Robbert en Wianda heeft Tom die verschrikkelijke vuilnisbakken op een originele manier weg kunnen werken. Van Douglashout heeft hij een mooie ombouw gemaakt, die natuurlijk niet ongestyled kan blijven. Opfleuren met mooie, bruikbare plantjes, wat helemaal past bij het Duurzaam Leven.

Tuinkruiden

Koriander is één van de plantjes die in Tom zijn kruidentuin wordt gezet. Deze specerij wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Alle delen van de plant zijn te eten, al worden de bladeren en de zaadjes het meest in gerechten gebruikt. Koriander wordt soms met Peterselie vergeleken, maar deze specerij kom je op de meest vreemde plaatsen tegen. Een biertje bijvoorbeeld. 

Over Peterselie gesproken, deze specerij wordt veel gebruikt in de Europese keuken. Deze winterharde, kruidachtige plant met zijn frisse smaak wordt vaak gebruikt in combinatie met bieslook. Ook kun je er kruidenboter of thee van maken. En de kransen die je vroeger bij de Grieken zag? Juist. Peterselie. 

Het Koningskruid, beter bekend als Basilicum, wordt met zijn sterke smaak en geur veel in de Italiaanse keuken gebruikt. In India gaat de legende, dat als je er maar genoeg van eet, je nooit meer ziek wordt. En niet geheel onterecht, want dit simpele kruid helpt tegen behoorlijk wat kwaaltjes, variërend van een simpele hoofdpijn tot een slangenbeet. 

Een houtachtig kruid, Tijm genaamd, wordt veel gebruikt hier in de Nederlandse keuken. Het is een van de belangrijkste ingrediënten van de bekende Provençaalse Kruidenmix en dit kruid helpt tegen hoesten en verschijnselen van astma. Ook kun je hem terugvinden in een lekker likeurtje. 

Klimplanten

De Camelia uit Zuidoost-Azië wordt het liefst lekker uit de wind geplant, in de volle grond. Ze zijn ietwat uitdrogingsgevoelig, dus ze kunnen zo’n lekkere Hollandse regenbui goed gebruiken. Met veel zon en zo nu en dan wat schaduw krijg je de mooiste bloemen. De plant is niet winterhard en stapelgek op zure grond en turf.

Een wat meer wintergroene klimplant is de Toscaanse Jasmijn, ook wel Sterjasmijn genoemd. Hoewel deze plant veel van zon en warmte houdt, blijft hij tot -10 graden Celcius groen. ’s Zomers zoekt hij een lekkere warme muur of paal om tegenaan te groeien. Geef ze voldoende water en zet ze in vaste grond, zodat de wortels goed pakken. Even snoeien na de winter en je kunt jaren van deze Jasmijn genieten.

De Bosrank komt voornamelijk voor in, jawel, bossen. Hier in Nederland tref je hem vooral aan in Limburg, in de buurt van de rivieren en wateren. Ook langs de zee wil hij wel eens groeien, maar halverwege Nederland houdt zijn natuurlijke habitat op. Je kunt hem prima op het noorden planten en hij verspreid zich snel. 

Ilex en Bromelia

Ook het balkon bij Robbert en Wianda krijgt een beetje fleur. Zo plant Tom de Ilex, een plant die lid is van de hulstfamilie en die bijna overal voorkomt. In Nederland worden de besjes van de plant met liefde door vogels opgegeten, terwijl ze in Argentinië thee maken van deze veelzijdige plant. En het hout waar schaakstukken van worden gemaakt? Jep. De Ilex. 

Voor de finishing touch zet Froukje nog even de vrolijke Bromelia in de huiskamer. Je hebt ze in verschillende soorten en maten, en ze groeien bijna overal. Woestijn? Geen probleem. Rotsen? Doen ze. En ook in een veilige huiskamer met voedzame Hollandse potgrond doen ze het prima. Voor de meest primitieve soorten moet je naar de Andes in Zuid Amerika, maar voor de minder reislustige Bromeliafans vind je ze ook gewoon hier in Nederland bij het tuincentrum in de buurt. 

ID: 469

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven