Huis
Tuin
Video

Langer genieten van bloemen? 4 manieren om bloemen te drogen

Wanneer het buiten weer kouder wordt zie je steeds minder vrolijke kleuren in de tuin. Hoogste tijd om de bloeiende planten en bloemen naar binnen te brengen.

Je kunt nog extra lang van je bloemen genieten door ze te drogen. Tijdens het droogproces worden namelijk alle kleuren en geuren langer bewaard. Je kunt de gedroogde bloemen verwerken in bloemstukjes en boeketten. Geurige takjes en bladeren kun je verwerken in een potpourri, een sjiek woord voor luchtverfrisser. Je kunt deze in een zakje of potje doen en bijvoorbeeld neerzetten in je wc voor een lekkere geur.

Lucht

De makkelijkste manier om bloemen te drogen is door de lucht. Maak kleine bosjes van de bloemen en doe soort per soort in gelijke bundels. Bind ze samen met een elastiek. Hang ze vervolgens ondersteboven op een geventileerde plaats. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben zodat ze goed kunnen drogen. Een warme, droge en donkere kamer zoals de zolder is hiervoor ideaal. Wil je alleen de bloemblaadjes drogen? Leg deze dan op een oude krant.

Plantenpers

Heb je nog een oud telefoonboek? Deze is ideaal om bloemen tussen te drogen. Gebruik een stukje vloeipapier om de bloem tussen te leggen. Het verschil met de bloemen aan de lucht laten drogen is dat deze bloemen worden platgedrukt. Gebruik deze techniek vooral voor rode, blauwe, roze en gele bloemen. Deze kleur kan goed bewaard blijven. Denk bijvoorbeeld aan lavendel en viooltjes. Vervang het papier wel als het vochtig is, zo heb je het beste resultaat.

Silicagel

Silicagel is te koop in veel hobbywinkels en kun je goed gebruiken om kleine, tere bloemetjes mee te drogen. Vul een bak die luchtdicht kan worden afgesloten met ongeveer 5 cm gel. Vervolgens prik je de bloemen in deze gel en schep je gel tussen en rondom de bloemen. Na een paar dagen zijn je bloemen klaar en gedroogd. Laat je ze te lang liggen? Dan wordt de kleur heel donker.  

Glycerine

Wil je bloemen jarenlang bewaren? Vervang dan het vocht uit je bloemen door glycerine. Ook dit is te koop in de hobbywinkel. Gebruik één deel glycerine met twee delen kokend water. Haal je planten uit de vaas met water en snij de stelen scherp af. Zet ze vervolgens in 10 á 15 cm glycerine. Zet de vaas op een donkere, koele plaats. De bloemen zijn klaar na 1 á 8 weken, afhankelijk van de soort en grote van de bloemen. Haal de bloemen uit de vaas, spoel ze af met water en leg ze te drogen op een krant.

Fotobronnen

Headerfoto: Aneta Lusina - Unsplash

ID: 2603

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven