Huis
Tuin
Video

Buxus snoeien: hoe dan?

Bloemen en planten
Omdat de entree van het enorme huis van Johan Vlemmix er nog heel kaal uit ziet, krijgen Evelyn en Johan buxus-les. Gesnoeide buxussen passen namelijk perfect bij zo'n enorme ingang. Al helemaal omdat Johan een luxe bed & breakfast wil beginnen. Maar hoe snoei je zo'n bladrijke jongen nou? Wij zijn de moeilijkste niet: hier wat tips!

Bij buxus snoeien zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • Snoei minimaal 2 keer per jaar. Het liefst eind mei en begin september. Daar tussenin kan je hem ook een paar keer snoeien, bijvoorbeeld wanneer de plant zo'n 5 centimeter uitgroei heeft. Door steeds bij te snoeien wordt de buxus mooi vol.
  • Bij een heg: snoei de bovenkant iets smaller dan de onderkant. Zo voorkom je dat de onderkant minder zonlicht krijgt en dat er gaten in de heg komen.
  • Span een touw langs de buxus! Dat zorgt ervoor dat je zo strak en recht mogelijk kan snoeien. 
  • Knip niet téveel van de takken af, want dan krijg je kale plekken. Dat herstelt zich moeilijk weer. 
  • Snoei nooit bij heel zonnig weer. De blaadjes die na het knippen aan de oppervlakte verschijnen zullen dan verbranden. Die zaten namelijk in het donker en krijgen nu opeens de felle zon bovenop zich, dus dat gaat niet goed. Hoe meer je van de plant afsnoeit, hoe dieper je dus gaat, hoe groter de kans is dat de blootgestelde blaadjes verbranden. Als je toch wil gaan snoeien met zonnig weer, dek dan de buxus direct na het snoeien af met een doek. Als de plant in een pot staat breng je 'm naar een schaduwplek. 

Buxus in bijzondere vormen
Een buxus kan je 'gewoon' als heg snoeien, maar je kan ook kiezen voor een bijzondere vorm. Denk aan bollen, spiralen, kubussen of nog gekker: dieren- of mensenvormen. Zo'n buxusvorm kan je in een border plaatsen, maar ook in een pot of perk. Dat vormsnoeien werkt zo. Gebruik een jonge plant of een stekje en zet de takken alvast in de vorm die je voor ogen hebt. Dat kan met stokjes of met ijzerdraad. Nu heb je de grove vorm alvast bepaald. Zorg dat je de takjes niet te strak vastbindt, zodat ze nog wel kunnen groeien. Vervolgens knip je het overtollige groen weg met een snoeischaar en knip je het wat meer in vorm met een heggeschaar. Dit hou je regelmatig bij. Overigens kan je je buxus ook al in een voorgesnoeide vorm kopen, die je zelf bijhoudt.

Onderhoud
Naast dat je de buxus dus een paar keer per jaar moet bijsnoeien, kan je ervoor kiezen om de plant ook regelmatig mest te geven. Daar gaat 'ie extra goed van groeien. Als de buxus in een pot staat, zorg dan voor goede grond, en voldoende water. En zorg voor een waterafvoer.

ID: 738

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven