Huis
Tuin
Video

Creatief met wilgentenen

Bloemen en planten
Wilgentenen: een natuurproduct en echte sfeermakers voor in de tuin. Je kunt kant-en-klare producten waar wilgentenen in verwerkt zijn kopen, maar het is nog veel leuker om er zelf dingen mee te maken!

Wilgentenen zijn takken van de Knotwilg. Het vlechten hiervan is één van de oudste tradities in Nederland en wordt vandaag de dag nog steeds met de hand gedaan. Het vlechten gaat het beste met ‘verse’ wilgentenen: deze buigen soepel mee. Deze verse tenen zijn verkrijgbaar van ongeveer half december tot half april, wanneer knotwilgen worden geknot. De rest van het jaar worden er gedroogde tenen verkocht, wanneer je deze een tijdje weekt worden ze weer buigzaam. Vlechten met wilgentenen kan dus het gehele jaar door! Ze worden verkocht bij verschillende tuincentra. Er zijn dunnere en wat dikkere wilgentenen te koop. Wanneer je een mand wilt vlechten kies je eerder voor de dunnere variant, wanneer je een schutting wilt maken zijn dikkere takken ideaal. Daarnaast zijn ze in verschillende lengtes verkrijgbaar.

Tactiek
Wilgentenen vlechten is niet moeilijk, je moet er alleen even handigheid in krijgen. Hoe je te werk gaat hangt af van wat je gaat maken maar het principe is hetzelfde: je maakt eerst een frame en daarna vlecht je de wilgentenen hier doorheen. Wanneer je iets kleins maakt zoals een mand kan je een frame van ijzerdraad maken. Wanneer je bijvoorbeeld een schutting maakt bestaat het frame vaak uit kastanjehouten palen. Zorg wel dat de palen rond zijn, zo kun je er het beste omheen met de tenen. Voor een groot project is het daarnaast slim om iemand te vragen je te helpen.

Waar op te letten bij het maken van een schutting?
Hoe de schutting er uit komt te zien, kun je zelf bepalen door een even of oneven aantal palen te plaatsen. De hoeveelheid palen is hier natuurlijk ook bepalend in. Je krijgt een grof effect met open einden wanneer je slechts een oneven aantal palen gebruikt. Een schutting met een even aantal palen geeft een wat boller effect. Je kunt de schutting rechttoe rechtaan maken, maar je kunt ook terugvlechten of een doorkijkje maken. Bij het vlechten moet je altijd met het dikkere gedeelte van de wilgentenentak beginnen. Slinger de tak om de palen en verdeel de dikke takken gelijkmatig, zodat je voorkomt dat de schutting op bepaalde delen lager is. Wanneer je tak te dun wordt, leg je daar een tak overheen.

Algemene tips

  • In Nederland staan veel knotwilgen die door de gemeente worden geknot. De wilgentenen worden vaak gratis weggegeven!
  • En heb je de smaak te pakken? Op veel plekken in Nederland worden cursussen wilgentenen vlechten gegeven!
  • Wanneer je een schutting of omheining maakt kan je ook kiezen voor ‘levende’ wilgenpalen. Deze lopen in het voorjaar uit en zo heb je automatisch een mooie en groene schutting. Houd er wel rekening mee dat deze palen uitgroeien tot echte knotwilgen.
ID: 189

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven