Huis
Tuin
Video

De combinatie van groen en rood...

Bloemen en planten
De planten die toegepast zijn in de tuin van Jeroen en Elviera zijn voornamelijk in groen- en rood van kleur. Daarnaast is er van bomen tot aan grassen en van de Euphorbia tot aan Sedum geplant!

Japanse sierkers
In de winter verliest deze boom zijn blad, maar rond de zomer, vanaf mei, groeit hij uit tot het meest sierlijke decoratiestuk van jouw tuin. De kleur van de bloemetjes die hier tot bloei komen zijn lilaroze tot wit. De boom is winterhard en niet kieskeurig qua grondsoort: een neutrale of licht zure grondsoort is prima. Aangezien de bloemetjes vanaf het begin van de zomer tot bloei komen, heeft de sierkers het liefst zo snel en zo veel mogelijk zon op zich schijnen. Kies dit zonnige plekje dus zorgvuldig voor hem uit. Verder heeft hij weinig water nodig en kan hij een hoogte bereiken van zo’n zes meter!

Kant-en-klaar haag
Een fris groene woonomgeving geeft een gezond en aangenaam gevoel. Om je tuin- en erfafscheiding te voorzien van ‘levend’ groen zul je meestal enkele jaren moeten wachten totdat de hagen volwassen en dicht gegroeid zijn. Een houten schutting zorgt wel voor de nodige privacy, maar heeft vaak een wat kille uitstraling. De kant-en-klaar haag is daarom een ideale oplossing: een voorgekweekte en dichte haag die direct op natuurlijke wijze privacy geeft. En dat al na een half dagje werk! Kant-en-klaar heggen kun je naast erfafscheiding ook gebruiken voor allemaal andere toepassingen. Zo kun je er meteen kliko’s mee uit het zicht werken, een tuindouche of zwembad afschermen of een groene garage mee creëren.

Amberbomen
Kenmerkend voor de amberboom is dat de blaadjes in de zomer heldergroen zijn. Hierna verkleuren ze in de loop der tijd geel en in de herfst door naar een rood-paarse kleur. De amberboom is een ziektevrije boom én geheel winterhard! Een heel goed idee dus om deze kleurrijke tuinvriend aan je tuintje toe te voegen. Zorg er ook bij deze boom voor dat je hem op een zon-rijk plekje plant. In de winter verliest hij zijn blad. Het is aan te raden om de boom in het voorjaar te verwennen met een snoeibeurt. Je kunt hem extra mooi maken door een mooie kroon te vormen. Dit doe je door de laag-groeiende takken weg te snoeien. Zo kan hij er de rest van het jaar weer helemaal tegenaan!

Portugese Laurierkers
De Prunus Lusitanica Angustifolia is de chique benaming voor de smalbladige Portugese Laurierkers. Het is een mooi en compact wintergroen boompje. Hij is winterhard en kan op bijna alle gronden geplant worden. Hij kan alleen niet tegen een té natte ondergrond. De Laurierkers kan goed tegen snoei en kan hierdoor ook prima als haag op stam toegepast worden. Hij heeft glanzende donkergroene ovale bladeren: zo’n acht centimeter lang en vier centimeter breed. Het boompje is tevreden met een plek in de zon, half schaduw of schaduw. Hij bloeit in juni met witte opstaande pluimen van rond de twaalf centimeter. Na tien jaar kan de Laurierkers als boom vier meter hoog zijn en als struik drie meter hoog.

Prachtriet
Prachtriet heeft een sierlijk blad, wuivende pluimen en groeit op iedere grondsoort in de zon. In het najaar verkleuren de bladeren. Er zijn veel verschillende soorten prachtriet. De verschillende soorten worden tussen de anderhalf en drie meter hoog. Prachtriet sterft in het najaar boven de grond af. Je kunt hem na de winter het beste vlak boven de grond volledig wegsnoeien, want de sprieten zullen dan in maart weer gewoon opkomen. Je kunt er ook voor kiezen om niet te snoeien, want het blad en de zilverkleurige pluimen zijn erg mooi om te zien. Prachtriet is goed te combineren met andere planten, maar staat in zijn eentje ook heel mooi. Bedenk vooraf goed waar je de plant gaat plaatsen, want vanwege zijn lange en diepe wortels is hij lastig te verplaatsen.

Japans bloedgras
Japans bloedgras is een sierlijk gras, dat niet meer is dan een groen blad met een rood puntje. Vanaf mei verkleurt de plant van groen naar rood. Hoe verder in de zomer, hoe roder de bladeren worden. Deze tropische grassoort komt vooral voor in Zuidoost-Azië en groeit goed bij hitte en droogte. De bladeren van het Japanse bloedgras kunnen wel vijftig centimeter hoog worden en als de zon erop schijnt lijken ze wel lichtgevend rood.

Sedum
Er zijn veel soorten Sedum. Ze hebben allemaal verschillende groeiwijzen en kleuren. Je hebt geelgroene, blauwgroene, roodbruine en geelbonte Sedum. Een aantal soorten hebben juist in de herfst mooie kleuren door verkleuring van het loof. Andere soorten zijn juist prachtig als het heeft gevroren of als er sneeuw overheen ligt. De grond kan voor Sedum het beste zandig en droog zijn. In een warme zomer kun je ze het beste twee keer per week water geven, maar in de winter hoef je helemaal niks te doen. Sedum is een succulent, dat houdt in dat ze in het groeiseizoen water opslaan in hun blad, strengel of wortels. Hierdoor kan de plant voor langere periodes tegen droogte. Sedum aanbidt de zon, want door de zon trekt het vocht aan. Kou zorgt er daarentegen voor dat het vocht aan het blad of de wortels wordt onttrokken.

Euphorbia
De Euphorbia is een struikje die wintergroen is en tussen de dertig en vijftig centimeter hoog wordt. De stengels van de plant zijn groen met een rode gloed. In zijn eerste levensjaar groeien er geen bloemetjes aan de stengels, maar in het tweede jaar wel: deze zijn groengeel van kleur. Daardoor vallen ze niet erg op, maar geeft het wel een leuk 3D effect. De plant is niet erg winterhard, het is dus noodzakelijk om hem naar binnen te halen voordat er vorst opkomt. Hiernaast is hij kieskeurig wat betreft de grondsoort. Meng daarom af en toe wat compost of bokashi door de grond heen waar hij geplant staat. Hij bloeit binnen de periode mei tot en met juli en geeft de voorkeur aan een zonnig tot licht beschaduwd plekje in de tuin.

ID: 167

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven