Huis
Tuin
Video

Deze 4 paddenstoelen kun je eten

Er schieten in het bos weer allerlei prachtige paddenstoelen omhoog. Nederland kent wel 4000 verschillende soorten. Sommigen zijn giftig, maar er zijn ook genoeg die eetbaar zijn.

Gele ringboleet

De gele ringboleet is een zeldzame paddenstoel die in het bos te vinden is. Je kunt hem vooral vinden rondom de Larix bomen. De paddenstoel is goud waard voor restaurants, omdat deze niet vaak gevonden wordt. De paddenstoel zit boordevol energie en koolhydraten.

Champignon

De champignon is de bekendste eetbare paddenstoel. Ook wel de kampioen onder de paddenstoelen. Nederland is één van de grootste exporteurs van champignons. De groene knolamaniet lijkt ontzettend veel op de champignon en kun je in het bos vinden. Het verschil? De groene knolamaniet is giftig en zelfs dodelijk! De Engelse naam voor deze paddenstoel is ook wel ‘death cap’ (hoed des doods). Pas dus op met het verzamelen van champignons, want de groene knolamaniet wil je niet in je handen hebben.

Oesterzwammen

De oesterzwam dankt haar naam aan het uiterlijk. De paddenstoel lijkt namelijk een beetje op een oester en is lichtgrijs of lichtpaars gekleurd. De oesterzwam groeit altijd in groepen op de stam van loofbomen. De oesterzwam is een smaakvolle paddenstoel die een lichtpittige smaak heeft.

Cantharellen

De cantharellen wordt ook wel de hanenkam genoemd. De steel van deze zwam is wat dikker en vlezig. De hoed heeft een trechtervorm en een gekrulde rand. De paddenstoel is lichtoranje of geel. En de smaak? Deze paddenstoel heeft een pepersmaak.

Vergeet niet!

Het verzamelen van paddenstoelen uit een bos heet ‘wildplukken’. Dit is in Nederland vaak toegestaan in de gebieden van Staatsbosbeheer. Maar alleen als je het bij een paar paddenstoelen houdt die voor eigen gebruik zijn. Let wel op: paddenstoelen plukken is leuk, maar het verschil tussen giftige en eetbare paddenstoelen is vaak moeilijk te onderscheiden. Weet wat je plukt of ga mee met een professional.

Fotobronnen

Headerfoto: Andrew Ridley - Unsplash

ID: 2983

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven