Huis
Tuin
Video

Deze bloemen bloeien elk jaar opnieuw

Bloemen en planten
Geen zin om elk voorjaar nieuwe bloemen te planten? Kies een vaste plant! Deze zal ieder jaar bloeien, daar hoef je zelf niets voor te doen. Wij geven je tips.

Bouwstenen voor je tuin, dat zijn het. Een vaste plant is een zaadplant die meer dan één keer tijdens zijn levensduur kan bloeien én langer dan twee jaar leeft. Vaste planten sterven in het najaar boven de grond af, maar komen in de lente groter en krachtiger dan ooit terug. Er zijn bodembedekkers, rotsplanten, siergrassen... Een paar bloeiende planten, wuivend pampagras of een groep varens in een hoek maken van je tuin een groene oase. Wij gebruiken deze week ook vaste planten, in de patio-tuin. Je kan ze goed combineren met zomerbloeiers en bodembedekkers, waarover je zometeen meer leest.

Geuren en kleuren 

Vaste planten zijn meerjarige planten, die de blikvangers in een border zijn. Door de verschillende kleuren, vormen, groeihoogtes en bloeitijden laten ze zich namelijk makkelijk combineren. Ook in bloempotten en bakken groeien ze goed. Sommige vaste planten trekken vlinders en bijen aan, en daarnaast kun je ze gebruiken als snijbloem of als kruid in de keuken.

Ieder jaar weer

Vaste planten zijn er van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst. In een jaar doorlopen ze alle stadia: ze lopen uit en komen boven de grond, ze ontwikkelen zich, maken knoppen aan en bloeien. Daarna vormen ze zaad en sterven ze weer af. Als ze weer terug komen, zijn ze groter dan in het voorgaande jaar. Hieronder wat voorbeeldjes van vaste planten:

Franse lavendel

De Lavandula Stoechas, oftewel de Franse lavendel, bloeit in de kleuren blauw, paars en wit. Met de paarse bloemen trekt 'ie veel vlinders, bijen en hommels aan. Hij bloeit langer (van mei t/m september) dan de gewone lavendel, maar is minder winterhard. De plant wordt 30 tot 70 centimeter hoog. De Lavendula Stoechas kun je ook prima als kuipplant gebruiken op je terras of balkon. Wil je dat 'ie lekker blijft doorbloeien, verwijder dan uitgebloeide bloemetjes. Hou de kluit vochtig. Snoei de plant na de bloei (in september) tot op het hout, maar hou wat blad op de stengels. 

''Gewone'' lavendel

Lavendel (Lavandula) is een halfheester. In een tuincentrum is de struik meestal bij de vaste planten gerangschikt. Niet zo gek, omdat lavendel meestal op dezelfde wijze wordt gebruikt als vaste planten. Lavendel is een houtachtige plant en behoudt in de winter zijn grijsgroene blad. De struik behoort tot de lipbloemigen (Labiatae). Er zijn veel verschillende soorten lavendel.

Het snoeien van lavendel geeft een wisselend succes. Soms gaat de struik dood, omdat er te lang niet is gesnoeid. Wen eraan om de uitgebloeide aren direct na de bloei weg te knippen. Een beetje fatsoeneren van de struik mag ook nog in het najaar, maar snoei niet rigoureus. Pas in het voorjaar (maart) mag er sterker worden gesnoeid: verwijder de scheuten die het vorige jaar hebben gebloeid. Knip nooit te diep in de struik. Oud hout loopt bijna nooit weer uit. Het is een kwestie van experimenteren met hoe ver je lavendel kunt terugsnoeien. Meestal moet na enkele jaren de struik volledig worden vervangen, omdat hij niet meer uitloopt. De bloeitijd varieert per soort, van juni t/m augustus.

Klokjesbloem

De Campanula slash klokjesbloem heeft blauw/paarse bloemetjes en groeit twee en soms drie keer per jaar. Hij doet het niet alleen goed in borders, maar ook in grote potten op een terras of balkon. Een tip is om de Campanula in een wat grotere pot met veel aarde te planten, zodat er veel water kan worden gegeven in zonnige tijden. Hierdoor kan de plant langer zonder directe verzorging. Voor het buiten planten is de periode van eind april tot september het meest geschikt. De klokjesbloem heeft veel licht nodig, maar pas op met felle, directe zon. Geef 2 of 3 keer per week water. Bij zon zelfs 3 of 4 keer per week. Van elke week plantenvoeding wordt de klokjesbloem ook heel gelukkig. 

Margriet

De margriet, wie kent 'm niet? Deze bekende plant heeft een gele schijf en een krans van witte bloemetjes. De stengels zijn niet of weinig vertakt, dus vaak heeft de margriet één bloem op de steel. Hij kan 50 tot 100 centimeter lang worden en bloeit in juni en juli. De margriet heeft voedzame grond nodig en een plaatsje in de zon. De grond moet in de winter zo min mogelijk vocht bevatten. 

Mix met eenjarigen en bodembedekkers

Voor een levendige en gevarieerde tuin combineer je vaste planten met eenjarige planten en bodembedekkers. Vaste planten zijn de basis in je tuin, planten die zich het hele seizoen door ontwikkelen, maar die vaak een kortere bloeiperiode hebben. Met ook wat zomerbloeiers in je tuin krijg je een kleurexplosie vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer. Bodembedekkers zijn direct aan te planten en zorgen binnen korte tijd voor een dichtgegroeide border. Door vakken aan te planten met verschillende soorten kun je een strakke tuin creëren of juist speelse lijnen. Bodembedekkers houden je tuin ook wat meer onderhoudsvrij: die houden onkruid namelijk tegen. 

Bodembedekkers

Deze planten kunnen het hele jaar door geplant worden, behalve bij vorst overdag en in de zomer bij extreem warm weer. Voorbeelden van bodembedekkers zijn de maagdenpalm, het kattenkruid en klimop.

Zo plant je ze: verwijder eventueel aanwezige wortels en maak de grond onkruidvrij. Maak de grond voordat je gaat planten eenmalig goed los. Werk de bodem los tot minimaal 20 cm. Vermeng de grond met een bodemverbeteraar. Zet dan de planten uit in het perk op de plek waar ze moeten komen te staan (nog in pot). Verwijder vervolgens de plastic potjes. Als de kluiten droog aanvoelen moet je ze even dompelen in een emmer water voordat ze in de grond gezet worden. Maak met een spade of plantschepje een plantgat twee keer zo groot als de pot. Plant zo dat de bovenkant van het plantkluitje gelijk is met de omliggende grond. Druk de grond stevig aan met je handen. Werk de grond rondom netjes aan met een hark of cultivator. Hoeveel en hoevaak je de plant water geeft, hangt af van de soort en van het weer.

Zomerbloeiers

Eénjarige planten zijn, zoals we dat noemen, productieve planten met een rijke bloei. Dit vergt veel van de planten. Het is daarom aan te bevelen om bij het planten potgrond van een goede kwaliteit te gebruiken. De eerste 6 tot 8 weken ben je dan verzekerd van een goede basisbemesting. Daarna is het verstandig om de planten tijdens het water geven regelmatig bij te mesten met meststoffen. Voorbeelden van zomerbloeiers zijn de geranium, de fuchsia en de Spaanse margriet. 

Traditioneel is eind april de tijd om éénjarige perkplanten te planten. De IJsheiligen zijn dan nog niet voorbij dus, is er nog steeds kans op nachtvorst. Mocht er vorst voorspeld worden, dan kun je het beste even de planten afdekken met plastic, of je kunt opgevulde bakken en potten binnen zetten. Als je helemaal zeker wil zijn dat je planten niet in de vorst komen te staan, plant je de eenjarigen half mei. Het best zet je ze in de volle zon. Zoek ook even op welke planten tegen lichte vorst kunnen (geraniums bijvoorbeeld niet). Eenjarigen bloeien van april tot november. Als je af en toe bijmest en de de uitgebloeide bloemetjes wegplukt, blijven de bloemen goed doorbloeien. Geef regelmatig water en laat de plantjes niet uitdrogen. En mest wekelijks even bij! 

ID: 977

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven