Huis
Tuin
Video

Dit wist je niet: zo nuttig zijn brandnetels eigenlijk

Brandnetels groeien vaak als onkruid in je tuin. Ze prikken gemeen aan je handen, maar zijn eigenlijk voor van alles te gebruiken.

De brandnetels hebben een slechte reputatie, maar van brandnetels kun je van alles maken zonder dat je het misschien wist. Je kunt er bijvoorbeeld hele lekkere thee van maken.

Brandnetelsoep

Van 200 gram brandnetelpunten en 450 gram aardappels kun je een heerlijke soep maken. Kook ze samen in een pan met wat groentebouillon. Pureer deze mix met een staafmixer en voeg voor extra smaak wat room en peterselie toe en smullen maar. 

Spinazie vervanger

De jonge netels zijn in de lente een heerlijke vervanger van de spinazie. In 5 minuten stomen en ze zijn een lekkere groente voor bij je eten of door je pasta.

Plantenvoeding

Je kunt van brandnetels ook meststof maken voor je planten. Snijd de brandnetels in stukken en doe ze in een bak water. Onderin de bak doe je stenen. Wanneer je deze bak twee tot drie weken buiten in de zon zet kun je dit mengsel gebruiken om je planten te voeden.

Brandnetelbier

Bier van brandnetels? Ja, het kan! Je gaat te werk met brandnetels, suiker, water, gist, een appelsien, citroen en wijnsteenzuur. En brouwen maar!

Brandnetels tegen bladluizen

Een favoriete plant van de bladluis is de brandnetel. Wanneer je brandnetels in je tuin hebt, zullen de bladluizen de brandnetels opeten in plaats van jouw mooie sierplanten.

Brandnetels helpen vlinders

Er zijn een aantal rupsen die genieten van de brandnetel. Er zitten veel voedingswaarden in de brandnetel die goed zijn voor rupsen zoals de aurelia en de dagpauwoogvlinder.

Fotobronnen

Headerfoto: Paul M - Unsplash

ID: 2599

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven