Huis
Tuin
Video

DIY: Jungleschutting

Bloemen en planten
Lekker praktisch, zo'n standaard houten schutting. Maargoed, die kennen we nu wel... Specialer is een schutting met groen erin. Verticaal tuinieren dus. Lees hier hoe je zoiets maakt!

Met zo'n jungleschutting zit je midden in het groen. Je werkt in de hoogte en hebt geen extra plek nodig voor al die plantjes. De ideale oplossing als je tuin niet groot is, maar je wel dol bent op veel planten! En het mooie is: moeilijk om te maken is 'ie niet. 

Wat heb je nodig? 

  • 1 betonplex plaat 130 x 180 x 1,8 (afhankelijk van de afmetingen van jouw schutting)
  • 44 meter Platohout (breedte 20 cm en dikte 2,5 cm); je kan het hout het best op maat laten zagen zodat je weinig verlies hebt. Bij deze 44 meter zit het hout voor de bakken, voor de houten kolommen én voor het ''dakje'' en de plank onderaan de schutting. 
  • Afkortzaag
  • Boor 
  • Schroeven 
  • Druppelslang van minimaal 30 meter (met onderdelen) 

Stap 1 

Maak alle plantenbakken los van elkaar. De bakken hebben een breedte van een meter. De bodem van zo'n bak maak je van een smalle plank van zo'n 10 cm breed. Het achterwandje is een plank in de volledige breedte (20 cm) en weer een meter lang.

Stap 2

Dan zijn er nog de 2 zijkantjes; teken die van tevoren goed af zodat ze precies aansluiten op de voor- en achterkant. Als je de eerste uitgezaagd hebt kan je die gebruiken als mal voor de tweede. Voor extra stevigheid maak je nog een tussenschotje van dezelfde afmetingen als de zijkantjes. Daar kan je dus ook de mal voor gebruiken.

Stap 3

Het schuine deel dat aan de voorkant komt, is weer een plank in z'n volledige breedte en een meter lang. Zorg voor een hoek van zo'n 30 graden (tenzij je wil dat de planten er wat meer uit piepen). Als de kleine zijkantjes vast zijn geschroefd, maak je daar weer de voorkant aan vast. Hou een strookje op de bodem open voor de afwatering.

Stap 4 

Schroef de betonplexplaat vast op de bestaande schutting. Zo heb je een sterke basis.

Stap 5

Maak nu twee houten kolommen waartussen de plantenbakken komen te hangen. De kolommen hebben de volledige hoogte van jouw schutting. In ons geval 180 cm. Het zijn vier planken van 180 cm en 20 cm breed die je op elkaar schroeft; de kolommen zijn hol van binnen. Wij hebben er ook verlichting op gemonteerd. 

Stap 6

Nu kan je de plantenbakken op elkaar stapelen. Onderaan leg je een plank (voor de sier, zodat je geen grond ziet) en daarna zet je alle bakken op elkaar. Schroef ze vast aan de betonplexplaat. Maak het geheel af met een plank die je bovenop legt en die je bevestigt aan de houten kolommen. Deze plank is zo breed als de gehele schutting (dus 20 cm van kolom 1, + 100 cm van de bakken en + 20 cm van kolom 2) en dient als een soort dakje. 

Stap 7 

Voordat je de plantjes in de bakken gaat doen, leid je een druppelslang in zigzamvorm door de bakken, die je aansluit op een kraantje. Als je een pakket bestelt krijg je er vanzelf de onderdelen bij die je nodig hebt. Hier zie je welke plantjes wij gebruikt hebben.

ID: 912

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven