Huis
Tuin
Video

Groene erfafscheiding

Bloemen en planten
Hagen zijn niet alleen mooi om te zien, ze kunnen ook dienst doen als tuinomheining en bieden vogels een plek om in te schuilen. Hagen kun je van verschillende soorten planten maken.

Ga je een haag planten, graaf dan een sleuf. Dit werkt sneller dan steeds een nieuw gat graven voor elke plant. Ook is het zo eenvoudiger om een rechte haag te planten. Maak de sleuf zo’n 40 cm breed en 30 cm diep. Haagplanten met kluit kunnen vanaf midden oktober tot ongeveer midden april geplant worden, mits het niet vriest.

Normaal zou je er járen over doen om een volgroeide haag in de tuin te krijgen. Maar tegenwoordig heb je ook kant-en-klaar hagen, zo heb je in één klap een heel groen alternatief voor bijvoorbeeld een houten schutting of stenen muurtje. Lodewijk heeft voor Onze Eigen Tuin gekozen voor de Hedera Woerner, een klimop. Maar hagen kun je van verschillende soorten planten maken. Hieronder lees je welke dat zijn! 

Buxus
Buxus (buxus sempervirens) houdt van een plaats in de zon of halfschaduw, in een voedingsrijke bodem. Voor een dichte haag kun je de buxus het best twee keer per jaar snoeien: in mei en september. Let op: pas geknipte buxus kan door de zon verbranden. Wacht in het voorjaar dus niet te lang met de eerste knipbeurt.

Taxus
De taxus (venijnboom) is een langzaam groeiende haag en wordt meestal maar één keer in het jaar gesnoeid. De beste tijd hiervoor is tussen april en september. Snoei niet tijdens te droog of te warm weer want dat geeft verbranding. De taxus heeft slapende ogen en die worden tijdens de snoei geactiveerd waardoor de plant zich goed hersteld.

Liguster
De bladeren van de liguster (ligustrum ovalifolium) blijven lang zitten. De haag bloeit van mei tot en met juli met witte bloemetjes in kleine pluimen. Hier komen veel insecten en vlinders op af. In het najaar en de winter krijgt de haag zwarte bessen, die graag door vogels worden gegeten. Plant liguster op een zonnige plaats of in de halfschaduw. Snoeien kan wanneer de zon niet schijnt of het niet vriest.

Coniferen
Coniferen is een verzamelnaam voor naaldbomen en -struiken. Coniferen hebben geen blad; de meeste soorten hebben naalden of schubben in plaats van bladeren. Niet alle coniferen zijn te gebruiken als beschutting. Wel geschikt zijn thuja (levensboom), de cupressocyparis leylandi en de schijncypres. Deze coniferen blijven in de winter groen.

Beukenhaag/haagbeuk
De beukenhaag (fagus sylvatica) behoudt het bruine, verdorde blad in de winter, waardoor de haag het hele jaar door afscherming biedt. In het voorjaar valt het blad en loopt de haag vrij laat uit. De haagbeuk (carpinus betulus) is in de winter kaal, maar loopt in het voorjaar vroeg uit.

Laurierkers
De laurierkers (prunus laurocerasus) is een plant uit de rozenfamilie. Laurierkers is winterhard is goed in een haag te planten. In mei/juni krijgt laurierkers witte geurende bloemetjes en daarna rode vruchten, die later zwart kleuren.

Hedera Woerner
Dit is een zeer krachtig groeiende, prachtige gewone klimop die ongewoon is door het donkergroene blad met lichte nerven. Het blad is 's winters donkerder groen dan 's zomers. Volwassen planten bloeien (augustus-oktober) met groene bloemen, waarna zwarte bessen volgen. Goed voor het begroeien van grote oppervlakken. Wintergroen en uitstekend winterhard. Voor zon tot halfschaduw en aanplant in iedere normale, niet te droge tuingrond.

ID: 288

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven