Huis
Tuin
Video

Grow your own fruit

Bloemen en planten
Ooit stilgestaan wat een kilootje kiwi’s kost? Nee? € 2,60! Vooruit, nog eentje dan. Een halve kilo aardbeien? Inderdaad, die zijn prijzig: € 4,50. Wat is het dan toch eigenlijk gek, dat we in onze tuin niet een plek creëren waar je fruit verbouwt. Die investering heb je zo terugverdient en is ook nog eens heel verantwoord! Groenteboer spelen is helemaal niet moeilijk, lees maar eens verder!

Wat is er nu leuker en gezonder dan fruit uit je eigen tuin? Het ziet er niet alleen leuk uit, je hebt iets om voor te zorgen en na het oogsten zal je versteld staan: niets smaakt zo lekker als zelfgekweekt fruit! Zo vers geplukt, verwerkt als jam of compote. Fruit kun je kweken in potten op je terras of balkon, aan planten die gewoon tussen je sierplanten staan of je maakt een speciale fruithoek in je tuin!

Leuk voor de kids

Zo’n stukje fruittuin is ook hartstikke leuk voor kinderen. We leven in een maatschappij waarbij alles voorspelbaar is geworden. Veel kids weten niet beter of fruit komt voorverpakt uit een supermarkt. Hoe leuk is het om samen met hen de appels aan de fruitboom in de gaten te houden hoe ze beetje bij beetje groeien? Uiteindelijk verwerk je je eigen appels in een heerlijke appeltaart of maak je er appelmoes! Er zijn ook eetbare viooltjes, maar kijk hiervoor goed op de verpakking, want de meeste viooltjes zijn hiervoor niet gekweekt. Een mes en vork met een groot kruis erdoor betekent dus dat je ze niet kunt eten!

Bomen, struiken & planten

Praxis heeft verschillende soorten fruitbomen en fruitplanten in het assortiment. Van een fruitboom heb je twee keer plezier. Die hebben namelijk prachtige bloesem in het voorjaar en in het najaar leveren ze het verse fruit bij jou in de achtertuin af!

Er is dus een onderscheid tussen fruitbomen, fruitstruiken en fruitplanten. Hieronder vind je een tabel:

Fruitbomen Fruitstruiken Fruitplanten

Appels (Jonagold, Elstar)

Gojibessen

Aardbeien

Peren (Doyenne, Conference)

Zwarte / rode bessen

Kruiden

Pruimen (Althan, Opal)

Bramen

 

Kersen (Hedelfinger, Sunburst)

Frambozen

 

Als je nu thuis een fruittuin gaat maken, gebruik dan Central Park Bio potgrond. Deze biologische potgrond bevat geen kunstmatige meststoffen en chemische pesticiden. Hierdoor is deze potgrond uitstekend geschikt voor natuurlijk tuinieren en het kweken van groenten, fruit en kruiden. Spit voor het gebruik de bestaande grond goed om en verdeel daar een mooie laag van zo’n tien centimeter biologische potgrond overheen. Meng de grond goed door elkaar en de fruitwinkel kan open!

Ook op het balkon

Wil je je eigen groente en fruit kweken, dan is een kas onmisbaar. De kleine stekjes mogen namelijk nog niet naar buiten! En heb je nu een balkon en wil je ook graag met je eigen fruit aan de slag? Dan is deze handige kas misschien ook wel iets voor jou! Verspreid over vier etages kun je je eigen groenten of kruiden kweken. Doordat de balkonkas een dichte ruimte is, bescherm je je planten ook tegen ongedierte en gure weersomstandigheden. En als het weer beter wordt, kan de plastic hoes verwijderd worden en kunnen de planten genieten in de buitenlucht.

ID: 523

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven