Huis
Tuin
Video

Mediterraan groen

Bloemen en planten
De tuin van Myrna en Erik-Jan moet een mediterrane tuin worden. De bestrating is een belangrijk onderdeel dat hieraan bijdraagt, maar zeker ook de beplanting is iets wat typisch op deze tuinstijl afgestemd kan worden. Hier zie je typisch mediterrane planten in één overzicht.

Alpenden (Pinus cembra)
De alpenden is een boom die tot de dennenfamilie behoort. Hij groeit in de Alpen, de Karpaten, Centraal-Azië en wordt in de rest van Europa veel als sierboom gebruikt. De boom is in staat om zo’n 25 meter hoog te worden. De alpenden is zuilvormig, waarbij de takken al vanaf de grond uit de stam horizontaal groeien. De uiteinden van deze takken staan wat naar boven gericht. De naalden van de boom zijn ongeveer acht centimeter lang en zijn glimmend donkergroen van buiten en blauwgroen en wit van binnen.

Beverboom (Magnolia grandiflora)
De beverboom komt oorspronkelijk uit warmere gebieden als China, Amerika en Japan. In de Amerikaanse staten Louisiana en Mississippi is hij zelfs de officiële staatsbloem. Er zijn verschillende soorten beverbomen. De meeste soorten zijn winterhard, bladverliezend en bloeien in het voorjaar, voordat het blad verschijnt. Wanneer je deze boom plant, denk dan van tevoren goed na over waar je hem neerzet, want hij wordt niet graag verplaatst. Zet hem in lichtzure, humusrijke en goed doorlatende grond. Geef een jonge boom veel water, vooral tijdens warme dagen. Snoei hem zo min mogelijk. Is het toch nodig om hem te snoeien, doe dit dan in de zomer, direct na de bloei.

Japanse witte den (Pinus parviflora)
De Japanse witte den is een middelgrote boom die in een tuin meestal ‘slechts’ een maximale hoogte kan bereiken van vijf meter. Kenmerkend voor de boom is dat de naalden een prachtige groenblauwe kleur hebben. De witte den is geen snelle groeier. Dit zal niet liggen aan een tekort aan verzorging, want de boom stelt hier totaal geen eisen aan. Ook is hij winterhard en ideaal voor de mediterrane tuin, omdat hij gemakkelijk in allerlei vormen gesnoeid kan worden. Een jonge Japanse witte den blijft nog lange tijd smal, maar na deze beginjaren groeit de boom uit tot een sterke, brede, asymmetrische den.

Dwerg bergden (Pinus mugo pumilio)
De dwerg bergden komt oorspronkelijk uit berggebieden. Het is een wintergroene plant en verliest zijn mooie groene kleur dus geen moment van het jaar. Het boompje groeit meer in de breedte dan in de lengte. Hij groeit slechts vijf centimeter per jaar in de hoogte. Daarentegen kan hij wel zo’n drie meter breed worden. Doordat de bergden meer in de breedte groeit, heeft hij een struikachtige groeivorm. Hij heeft korte, stevige naalden, welke heel dicht op elkaar staan. Hij houdt van een zonnig of half-zonnig plekje in de tuin en in de winter is het een dappere plant die zich maar weinig aantrekt van de kou.

Schoonvrucht (Callicarpa bodinieri)
De groeiperiode van de schoonvrucht is in de maanden juni en juli. In deze periode groeien er lila bloemetjes aan de plant en de bladeren hebben een felle groene kleur. In het najaar worden de kleine paarskleurige besjes aan de stengels zichtbaar. Dit is ook het moment dat de bladeren meer rood beginnen te kleuren. Bij de eerste echte vorst verliest hij deze bladeren direct. De schoonvrucht wordt vaak in kerststukjes gebruikt, kan zo’n twee en een halve meter hoog worden en is geen kieskeurige plant als het gaat om de grond waarin hij staat. Verder is de plant winterhard en heeft hij maar weinig water nodig. Kortom: dé ideale tuinplant!

Palmlelie (Yucca filamentosa)
De roots van de Yucca liggen in de woestijn van Mexico. Hierdoor brengt hij een avontuurlijke en tegelijkertijd kalmerende sfeer in tuin en hoofd. Zijn grote pieken en korte stam, die vrijwel helemaal onder de grond verborgen is, maken dat hij een eigenwijze uitstraling heeft. De korte stam zorgt ervoor dat de plant winterhard is. Kenmerkend voor de palmlelie is dat er in de zomer zomaar crèmekleurige, klokvormige bloemetjes aan de bloeistengels kunnen groeien. Als je hem in de tuin plant, kan hij een hoogte van wel twee meter bereiken! De palmlelies nemen graag een zonnig plekje in beslag. En ook is het fijn als de grond waar ze in staan gemakkelijk water kan afvoeren, dit geldt voornamelijk voor de winterperiode.

ID: 44

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven