Huis
Tuin
Video

Is je plant bijna dood? Met deze tips breng je er weer leven in

Onee, je plant ziet er plotseling niet meer zo gezond uit! Niet getreurd, met deze tips kun je je groene vriend hopelijk weer tot leven wekken.

Tip 1: Kijk naar de kleur

Voordat je jouw plant weer tot leven kan brengen, moet je wel weten wat ‘ie nodig heeft en dus wat er aan de hand is. De kleur van je bladeren vertelt eigenlijk boekdelen over je plant. Kijk naar de kleur van de bladeren en zo weet je wat er aan de hand is.

 • Gele of verwelkte bladeren
  Dit kan een teken zijn dat je plant te weinig voedingsmiddelen of juist teveel water krijgt. Je krijgt hem weer in leven door je plant een paar dagen geen water te geven. Misschien knapt ‘ie daar juist wel van op. Kijk ook of het water goed kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan, zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
  Een andere manier kan zijn om je plant wat meer in het daglicht te zetten, ook zo kan je plant weer een gezonder kleurtje krijgen op z’n blaadjes.
 • Broze bladeren
  Heeft jouw plant broze bladeren? Dan betekent dit dat je plant juist te veel zonlicht krijgt. Je kunt weer leven in je plant blazen door ‘m op een ander plekje in huis te zetten.
 • Bruine vlekken
  Een plant met bruine vlekken heeft ook te veel water gehad. Haal de plant uit z’n pot en giet het overige water weg. Zet je plant even op rantsoen (=geen water!) en hij is zo weer de oude.
 • Futloze bladeren
  Zijn de bladeren niet echt verkleurd, maar groeit de plant niet meer en ziet ‘ie er wat slap uit? Dan kan het ook zijn dat de pot gewoon veel te klein is. Haal de plant uit z’n potje en verpot ‘m in nieuwe potgrond.  

Tip 2: Knippen maar!

Je weet nu wat er mankeert aan je plant en je weet wat ‘ie nodig heeft. Heb je dit toegepast? Vergeet je plant dan niet bij te knippen. Alle dode delen van de plant kun je het beste afknippen. Zo blijft de rest van de plant in volle bloei.

Fotocredits
Headerfoto: Lisa Fotios (Pexels)

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3432

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven