Huis
Tuin
Video

Regent ’t dat het giet, de viool interesseert het geen biet!

Bloemen en planten
Froukje heeft de lente in haar mooi gevormde bolletje. Daarom gaat ze op bezoek bij een heuse kweker die luistert naar de naam Dieter. Zijn kassen staan vol viooltjes. Een kleurenpracht van jewelste. Viooltjes zijn vaak één van de eerste planten die in het voorjaar voor kleur zorgen.

Dieter heeft alleen al zo’n vijftig verschillende soorten violen in zijn kassen staan. Er is een onderscheid tussen kleine- en grootbloemige violen. Ze staan hier in zo’n 400 verschillende kleuren. Het is ‘the survival of the fittest’ bij onze kweker. Alleen de beste plantjes mogen door naar de winkel. Violen worden gekweekt op buitentemperatuur. Dat heeft een reden, want zo worden de violen hard gemaakt. Zo hebben het bij jou in de tuin of op het balkon lekker naar hun zin en kunnen tegen een (weer-)stootje.

Van viooltje naar viool

De violen van Dieter doorlopen het hele stadium bij hem in de kas. Ze worden door Dieter speciaal voor een bouwmarkt gekweekt. Dat doet ‘ie met een mix van zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen en goede grond met extra mineralen en voeding voor sterke wortels. Van een zaadje naar een stekje is een procedé van zo’n 7 weken. Wat we dan hebben is een baby viooltje. Deze ukkepuk blijft dan nog zo’n drie tot vier maanden bij de kweker en dan is het toch echt tijd dat ‘ie z’n bladeren uitslaat. Bij jou thuis!

Kleinbloemig vs. Grootbloemig

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, dat gooien met moeilijke termen. Kleinbloemige violen hebben het minste last van regen en wind. Ze zijn dus bestand tegen ons weerbarstige klimaatje. Grootbloemige violen zorgen door hun grote bloem voor lekker veel kleur in je bakken en borders, maar deze zijn wel iets gevoeliger voor wind en regen. Violen zijn dus eigenlijk net als wij Nederlanders. Ze zijn ook nog eens niet zo heel erg duur, dus wat dat betreft passen ze perfect bij ons!

Je hebt er geen kind aan

De verzorging van violen is niet moeilijk. Als je af en toe naar ze omkijkt, heb je heel lang plezier van ze. Zorg ten eerste sowieso voor een pot met een goede afwatering. Onder in die pot leg je scherven van een oude bloempot of – als je die niet hebt – hydrokorrels. Daarna verse potgrond en uiteindelijk de viool erin. Vergeet niet wanneer nodig uitgebloeide bloemen te verwijderen, dat bevordert de doorgroei.

ID: 511

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven